KUVAR ZDRAVE ISHRANE – ZIMNICA, POSLASTICE, NAPICI (ćirilično izdanja)

Ova knjiga obuhvata više oblasti – zimnicu, napitke i poslastice.
U suštini, o pripremanju klasične zimnice nemam mnogo lepo mišljenje. Prvi razlog je obilje štetnih dodataka u obliku konzervanasa i drugih aditiva, soli, alkoholnog sirćeta, limuntusa i sl. koji veoma remete stanje ravnoteže u našem organizmu. Drugi razlog je mnogo vremena koje je potrebno za njeno pripremanje. Ali, uz određenu korekciju u načinu pripremanja zimnice možemo pripremiti zdrave proizvode u kojima ćemo uživati tokom zime.
U receptima iznetim u ovoj knjizi, naveo sam recepte zimnice koja se priprema bez štetnih sastojaka, ili sa njihovom minimalnom količinom, tako da se ti proizvodi mogu svrstati u paletu od relativno zdravih do najzdravijih.
Važno je da svako ima pravo na svoj izbor u životu, a cilj ovih knjiga je da vam pomogne u ostvarivanju vaših želja (u ovom slučaju kulinarskih) na što zdraviji način.
U nastavku slede recepti za pripremanje zdrave hrane iz ove knjige.
Žele od višanja
Potrebno je:
– 100ml soka od višanja
– 2 č. k. agar–agara
– 1 šolja slatkih višanja bez koštica
– 2 č. k. meda
Sok i agar-agar pomešati, dovesti do ključanja i kuvati 2 minuta sa otvorenim poklopcem. Skloniti sa šporeta, dodati med, promešati i preliti njime višnje u činiji. Kada se malo prohladi, rashladiti u frižideru.
Gaspaćo
Potrebno je:
– 4 paradajza
– 2 manja krastavca
– 1/2 -1 ljuta papričica ili
– 1/6–1/2 č. k. tucane ljute paprike
– 1 crvena ili narandžasta ili žuta slatka paprika
– 1/2 čaše soka od paradajza
– 1-2 belog luka
– 1 č. k. peršunovog lista
– 1 č. k. mlevenih algi
– malo bibera
– 1 s. k. jabukovog sirćeta.
Sve sastojke sem peršunovog lista dobro izmiksati u blenderu. Sipati u šolje i od gore posuti sa sitno iseckanim peršunovim listom.
Vrhovi bora u medu
Mlade vrhove od bora staviti u tečan med u odnosu 1:3. Ostaviti da odstoji mesec dana, nakon čega je med spreman za upotrebu. Koristiti po 1 č. k., 3 do 4 puta dnevno za jačanje imunog sistema, jačanje i čišćenje disajnih organa…
(Georgij Nazarov)

Cijena: 35,00 kn
Internet cijena: 33,25 kn
Uštedjeli ste: 1,75 kn
Format: 19
ISBN: 9788686813053
Broj stranica: 126
Uvez: meki
Godina izdanja: 2007
Izdavač: PROMETEJ – BEOGRAD, BEOGRAD