OPREMA KRSTAŠA

Ova je knjiga pisana s namjerom da postane dijelom brodske biblioteke svakog krstaša na Jadranu i da bude priručnik njihovim vlasnicima, kormilarima i posadi. Čitajući je saznat ćete mnogo o oputi jedrilice, jarbolima svih vrsta, užadi koja omogućava da stoje uspravno i podnose sile kojima su izloženi, o hvatištima koja ih drže za palubu, koloturama kroz koje prolaze podigači, škote i škotine, uređajima kojima namatamo jedra, vinčevima, vangovima i tračnicama, jarbolnim križevima i instalacijama, postavljanju jarbola i njegovu trimanju, postupcima kad pukne, sustavu kormila, stoperima, baštunima, upotrebi hidraulike na jedrilici.
Zavirit ćete i pod more do kobilica starinskih i modernih, uhvatiti se za palubnu ogradu, pogledati kroz brodsko okno, proći krmom i provom, ispisati ime i ukrasiti brod. Saznat ćete kako što na jedrilici funkcionira i kako pojedine dijelove valja održavati.
Ali, ovo je i knjiga o životu na moru. U mnogim poglavljima autor opisuje što se zaista događa kad na krstašu otkaže dio opreme, u pravilu u oluji ili kad more nije milostivo, pomažući nam da provjerimo svoje postupke u sličnim situacijama, naučimo što nam je tada činiti, obogatimo znanje i time naposljetku plovidbe učinimo sigurnijima.

Cijena: 100,00 kn
Internet cijena: 90,00 kn
Uštedjeli ste: 10,00 kn
Format: 26
ISBN: 978-953-7317-08-9
Broj stranica: 151
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2008
Izdavač: FABRA PRESS D.O.O., ZAGREB