ZAVIST

Obilježena kao jedan od sedam smrtnih grijeha, zavist je u današnjoj potrošačkoj kulturi, kao i ranije u povijesti, snažna sila. No, mediji koji nas potiču da kupujemo i trošimo nisu jedini izvor zavisti. Psihoanalitičari tvrde da zavist prati sva ljudska bića i utječe na nas u svim životnim razdobljima – od dojenčetove zavisti na majčinim prsima, preko adolescentove zavisti na tuđim postignućima do zavisti starijih osoba prema mladima.

U ovoj knjizi izlažemo povijest tog pojma u psihoanalitičkoj misli, od Freudova spornog pojma zavisti na penisu do jednako spornih shvaćanja Melanie Klein o dojenčetovoj prvotnoj zavisti na prsima. Kako objašnjava Kate Barrows, zavist je jedan od najvećih izazova u psihoanalizi, no u stvarnosti se može javiti i u blažim oblicima. Žalac te blaže vrste zavisti, ako je prate divljenje i zahvalnost, može potaknuti – ne nepovjerenje i mržnju, nego oponašanje i poštovanje.

Kate Barrows obučava studente u suradnji s Britanskim psihoanalitičkim društvom i članica
je Udruženja dječjih psihoterapeuta. Vodi privatnu praksu u Bristolu te piše i drži predavanja o širokom rasponu psihoanalitičkih tema.

Cijena: 30,00 kn
Format: 18×11 cm
ISBN: 953-222-214-6
Broj stranica: 72
Uvez: meki
Godina izdanja: 2005
Izdavač: Jesenski i Turk, Zagreb
Preveo(la): Goran Vujasinović
Antikvarijat: Vukotinovićeva 4