Bijele Majke

Bijele Majke

O velikim ljudima napisane su mnoge knjige. O njima je i lako pisati jer postoje izvori. Car, kralj, predsjednik jedne cržave veliki su po svojoj funkciji, oni su institucija. Takvi su predsjednici sabora, predstavnici naroda u saboru, ministri u vadama, predsjednici akademija znanosti i umjetnosti, direktori poduzeća i raznih asocijacija, znanstveni radnici, pjevači, glumci, nogometaši…, a u velike ljude ubrajam i ljude iz crkvenih institucija: pape, kardinale, biskupe, svećenike kao i vrhovne poglavare/ice i provincijale i provincijalne poglavarice redovničkih zajednica te mnoštvo drugih. Svi su veliki po svojim funkcijama, zvanjima, stupnjevima obrazovanja…

Pred Vama se nalazi tekst o, naoko, malim ljudima, kao što papa Franje kaže “običan vojnik”, o kojima se nije govorilo niti pisalo ili se govorilo i pisalo vrlo malo, o kojima se ne zna puno, a ostavili su iza sebe “monumentum aere perennius” (spomenik trajniji od mjedi). To su časne sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga.

U Vašim rukama je tekst o časnim sestrama milosrdnicama, ovozemaljskim rječnikom rečeno “malim ljudima”, koje su u Dječačkom sjemeništu i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati provele 72 godine žrtvujući se i moleći se dragome Bogu za buduće svećenike i dobru katoličku laičku inteligenciju. Njihov život  i rad odvijao se nenametljivo, tiho, mirno, skromno, ponizno, strpljivo, marljivo, uporno, kontinuirano, veselo, radeći svaki dan od ponedjeljka do ponedjeljka, uključujući i petak i svetak, uvijek spremne, ne izgovarajući NE, neupadljivo i samozatajno – kao da se to samo po sebi razumjelo, kao da je to tako moralo biti. O njima se govorilo malo, pisalo još manje. Malo je onih koji su shvaćali njihov veliki doprinos odvijanju odgojno-obrazovnoga procesa u gimnaziji i cjelokupnoga života za oko 450 učenika i do stotinjak ostalog osoblja u sjemeništu, naročito u teško ratno i poratno vrijeme.

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-628-2

Uvez: Meki

Broj Stranica: 259

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2020

Autori: Vujić,Nikola

Šifra: 978-953-241-628-2

Visina: 165 mm

Širina: 230 mm

Cijena:

100,00 kn