Bleiburg – tragedija i nada

Bleiburg - tragedija i nada

Ova fotomonografija kroničarski je pisana dokumentaristička publikacija o obilježavanjima Blajburške tragedije te svojevrstan vodič za spomen-kapelu na Blajburškom polju i misno ruho koje je za prošlogodišnji blagoslov kapele posebno dizajnirano i ostvareno.
U knjizi na 112 stranica objavljeno je pet informativnih tekstova o uzrocima i posljedicama Blajburške tragedije te brojnim pokušajima hrvatskih domoljuba da se i tim žrtvama dadne dostojan pijetet.
Kako u Proslovu knjige upozorava don Ante Kutleša, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, "u Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu postoji veliko nacionalno i političko suglasje oko naravi i značenja Blajburške tragedije, kao o jednoj od najvećih tragedija u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda, u kojoj su najvećim dijelom stradali potpuno nedužni ljudi. Stoga, velika je dužnost hrvatske države i društva, kao i Katoličke Crkve u hrvatskom narodu, i nadalje se primjereno brinuti o istraživanju i dostojnom komemoriranju žrtava Blajburške tragedije.
Bože Vukušić u svom tekstu obrađuje dosadašnje obilježavanje uspomene na žrtve Blajburške tragedije, Petar Babić piše o izgradnji i značenju Spomen-kapelice na Blajburškom polju, autori Zvonko Dragčević, Ratko Janjić i Blaženka Salavarda predstavljaju svečano misno ruho koje je izrađeno za prošlogodišnju proslavu blagoslova spomen-kapelice na Blajburškom polju.
Josip Jurčević u tekstu pod naslovom "Blajburške tragedije ili jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima" tumači povijesne aspekte neposrednog razdoblja nakon završetka Drugog svjetskog rata u kojem su se dogodili najmasovniji zločini koje je nad Hrvatima počinio jugoslavenski komunistički režim.
Uz brojne fotografije, u knjizi su navedeni izvori i literatura koja može poslužiti za dalje i dub

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-133-1

Uvez: Broširano

Broj Stranica: 112

Jezik izvornika: Hrvatski

Jezik: Hrvatski, njemački, engleski

Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 210 x 250

Prevoditelj: Kristina Reiser-Dumbović, Heike Fofić, Miroslav Horvatić, Graham McMaster, Margaret Casman-Vuko

Šifra: 462

Cijena:

130,00 kn