Brak i obitelj iz drugoga kuta

Brak i obitelj iz drugoga kuta

Knjiga poznatog hrvatskog psihijatra, psihoterapeuta i komunikologa, stručnjaka te autora tridesetak knjiga o bračnoj i obiteljskoj problematici dr. Pavla Brajše. To je treća knjiga nastala iz njegove kolumne u Glasu Koncila. Ona je na neki način sažetak dviju ranijih knjiga Roditelji i djeca i Brak naš svagdašnji.
Autor kroz sedam cjelina na opširan, ali lako shvatljiv način opisuje tematiku braka i obitelji prilazeći joj iz drugačijeg, često neočekivanog kuta, usredotočujući se na potrebe suvremenih bračnih partnera i obitelji koja se nalazi pred novim izazovima.
Prvi dio knjige posvećen je roditeljstvu; posebno ulozi majke čiju je ulogu danas potrebno demistificirati te ulozi oca kojeg je potrebno rehabilitirati. Autor kritički promatra idealizirani, kritizerski i realni pristup majčinstvu te naglašava pravednost te uvažavanje majčinih i djetetovih potreba, važnost dijaloga te mogućnost zloupotrebe djeteta. No pažnju posvećuje i ocu tj. očevim emocionalnim potrebama, neravnopravnosti suvremenog oca, njegovu reagiranju na začeće djeteta, trudnoću majke i porod djeteta.
Govoreći o roditeljstvu Brajša se usredotočuje na roditeljsku povezanost, ali i različitost, međusobnu otvorenost ali i samostalnost, prilagodljivost i uspješnost, pasivnost i aktivnost, suparništvo i suradništvo, bliskost i udaljenost.
U odgoju presudnu ulogu ima međusobna komunikacija roditelja i djece, stoga autora kao vrstan komunikolog detaljno opisuje razgovore s djecom kao vještinu koji se može naučiti. Djeca komunicirati uče prije svega iz međusobne verbalne, ali još više iz neverbalne komunikacije roditelja, stoga je za dobar odgoj potrebno prije svega uspostaviti primjerenu komunikaciju između parterskih odnosa na koje se Brajša usredotočio u drugom dijelu knjige.
Opisujući brak 21. stoljeća Brajša zaviruje iza njegovih kulisa i analizira njegovu k

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-193-5

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 292

Jezik izvornika: Hrvatski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 250 x 180

Autori: Brajša,Pavao

Šifra: 470

Cijena:

120,00 kn