Brak u procijepu

Brak u procijepu

Velike društvene strukturarne promjene na području prava, obrazovanja, privrede i radnog tržišta odrazile su se vidljivo na oblikovanje i življenje u braku. Brak kao jedna od najstarijih institucija čovječanstva danas se nalazi u fazi dubokih formalnih i sadržajnih promjena. ‘Gamologija” (znanost o braku) pokazuje da je tokom stoljeća institucija braka doživljavala promjene kao ostalom i druge institucije (obitelj, država, Crkva itd.).
Dnevna nam iskustva pokazuju da su duhovne i moralne vrednote i norme puno izgubile na svojoj vrijednosti općenito u društvu pa i u braku i obitelji. Uz to se stječe dojam da se čovjek “načelno” odupire institucijama koje mu ne ostavljaju dovoljno životnog prostora za kvalitetni individualni život i da se rado povlači u svoj privatni svijet.
U tom su smislu sve veća očekivanja da brak bude jeđno takvo privatno mjesto u kojem će partneri moći nesmetano oblikovati svoj osobni i zajednički mali “mi-svijet” na obostranu sreću.
Privatizacijom braka automatski se povećala međusobna direktna ovisnost bračnih partnera za sretan osobni i zajednički život. U međusobnom ljubavnom predanju obećavaju si neograničeno prihvaćanje jedno drugoga: možeš biti, kakav jesi, ja te uzimam bez ikakvih ograničenja: i time je u startu stvorena najidealnija podloga za sretan brak. Kad bračnom paru uspijeva živjeti dobar brak, onda su ne samo oni sretni nego i njihova obitelj, rodbina pa i društvo. Sretno bračno stanje je najbitniji uvjet za sretnu obitelj i društvo.

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 953-6258-19-6

Uvez: Meki

Broj Stranica: 131

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1995

Autori: Čalić,Petar

Šifra: 953-6258-19-6

Visina: 220 mm

Širina: 130 mm

Cijena:

70,00 kn