BRECHTOVA LJUBAVNICA

“Vidjet ćete. Brecht će vas doći posjetiti u vašu ložu, samo ćete mu otvoriti vrata… Ponekad ćete ga slušati, ponekad mu postaviti neko pitanje. Znate da se Amerikanci, na drugoj strani, ponovno spremaju za rat. Želimo znati tko je on. Toliko je vremena proveo u Kaliforniji… Tako je davno napustio Njemačku… Tako davno napustio Europu… Tko bi znao što je od njega nastalo? Tko bi znao? On je veliki duh, ali mogao se promijeniti. Njegov je položaj tako važan, želimo provjeriti je li mu duhovna veličina na razini zadatka, to želimo saznati.”
U istočnom dijelu Berlina 1948. godine komunisti su preuzeli vlast i red se polagano uspostavlja, zemlja se obnavlja, mladež obrazuje, a znatna sredstva namjenjuju se i osnutku Berliner Ensemblea. Bertolt Brecht, nakon povratka iz izbjeglištva u Kaliforniji, otkriva da su komunisti prilično nepovjerljivi prema njegovim idejama i djelima. Kako bi ga što bolje provjerili, agent Hans Trow baca ga u zagrljaj mladoj glumici Mariji Eich. I dok su pripreme za Antigonu u punom jeku, Maria postaje Brechtova ljubavnica i istražiteljica, a granica između glume i iskrenosti više ne postoji.
Jacques-Pierre Amette, autor je više od trideset književnih djela, a njegov najnoviji roman, Brechtova ljubavnica, ovjenčan je najvažnijom francuskom nagradom Gouncourt za 2003. godinu. Smješten u netom opustošenu Njemačku združuje moguće i nemoguće, maštu i činjenice, a kombinacijom romanesknog i historiografskog oslikava fascinantan portret dvoje ljudi u hladnoratovskom kolopletu.
Hrvatski prijevod Gordane V. Popović trideset četvrta je knjiga prema izboru Zlatka Crnkovića u Algoritmovoj biblioteci, a likovnu opremu kao i obično potpisuje Nenad Martić.

Format: 24.00
ISBN: 953-220-173-4
Broj stranica: 170
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2004
Izdavač: ALGORITAM, ZAGREB
Preveo(la): GORDANA POPOVIĆ-VUJIČIĆ