BURMANSKI TRADICIONALNI BOKS

Čovjek koji se jednom “zaljubi” u borilačke vještine postupno mijenja svoj način i smisao života, kao i svoje ciljeve u životu, bez obzira na svoje obrazovanje i podrijetlo.
Mene je žeđ za novim znanjima na području borilačkih sportova i vještina kojima se bavim već više od 30 godina (dakle više od pola svojega životnog vijeka) pokrenula na putovanja po jugoistočnoj Aziji.
Zanimale su me prije svega borilačke vještine i sportovi naroda koji su relativno nepoznati u Europi, ali zato visoko cijenjeni u Aziji zbog svoje učinkovitosti. Stoga sam u više navrata (1982., 1985., 1987., 2000. godine) boravio po nekoliko mjeseci u Tajlandu i Burmi.
U Tajlandu sam trenirao muayithai (tajlandski boks) u Muangsurin kampu, jednom od desetak najpoznatijih kampova u Bangkoku, a poslije još i u Singprasout školi (Škola Velikoga Lava) u Čiang Maiju na sjeveru zemlje, te tajlandsku vještinu samoobrane chai jut (Put do pobjede).
U Burmi sam najviše vremena posvetio burmanskome tradicionalnom boksu ili kako ga Burmanci nazivaju mjamajuja louvi, trenirajući u Maha Kju Nan školi u Rangunu, a posjećivao sam i kampove u Mandalayu i Myomyi. Neko sam vrijeme povremeno dolazio i na trening samoobrambene vještine pyompya thaing u predgrađu Rangoona, pod vodstvom starog učitelja U Hla Thiena, što je također bilo nezaboravno iskustvo.
Nakon povratka želja mi je bila da kroz knjige koje sadrže praktične upute prenesem barem dio svojih iskustva do kojih sam dolazio uz dosta napora, a često i na vrlo bolan način. Ne samo to, na neki sam način bio i dužan sve to prenijeti svim onim entuzijastima koji provode sate i sate treninga u različitim klubovima i grupama, često i u vrlo skromnim uvjetima. Pokušao sam svima koji su zainteresirani za azijske borilačke sportove, a nisu imali prilike putovati kao ja, dočarati atmosferu treninga, turnira i naravno djelić života u ovim razmjerno nepoznatim zemljama.

Format: 23.00
ISBN: 953-7059-01-4
Broj stranica: 130
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: EUROASIA d.o.o., ZAGREB