Čovjek i tehnika

Čovjek i tehnika

Kako je došlo do podjele na stvaralačke i “nestvaralačke” ljude, mogli bismo se zapitati u knjizi njemačkog filozofa Oswalda Spenglera Čovjek i tehnika, koju je upravo u prijevodu Vere Mosković objavio AGM. Naime Spengler je čovječanstvo podijelio na dvije vrste ljudi – stvaralačke i ‘nestvaralačke’ – na umjetnike i one koji su sačinjavali masu, a upozorava na opasnosti koje tehnologija i industrijalizacija donose kulturi. Posebno upozorava na tendenciju širenja zapadnjačke tehnologije među neprijateljskim obojenim rasama koje je mogu iskoristiti kao oružje protiv Europe.
Autor Propasti Zapada, odbacujući linearno shvaćanje povijesti, drži da je u ljudskoj povijesti postojalo osam kultura. Među njima nema stvarnoga prožimanja jer je svaka u svojim izražajnim mogućnostima jedinstvena i neponovljiva. Kulture shvaćene kao organizmi imaju svoj životni vijek i predvidljive faze razvoja te se mogu uspoređivati. 
Spengler se služio povijesnim analogijama i morfološkom metodom koja omogućuje „dinamičko“ razumijevanje i ističe aktivnu ulogu organiziranosti percepcije, tj. preglednost ili jasnoću. Takvo je razumijevanje pregledni prikaz (sinopsis) fenomena, moć sažimanja kompleksnoga u jednostavan simbol. Spengler vidi formalne, strukturne srodnosti između različitih područja kulture te u tom svjetlu treba tumačiti njegove morfološke termine; „sudbina“, „duša“, „duh“, „rasa“, „rang“, „kultura“, „civilizacija“…
Oswald Spengler (1880.-1936.), njemački filozof, povjesničar kultura i politički mislilac, član Njemačke akademije (Goethe institut), studirao je matematiku i prirodne znanosti na sveučilištu u Halleu. Studij je završio obranom doktorske disertacije iz filozofije (Heraklit).

Nakladnik: AGM

ISBN: 978-953-174-508-6

Uvez: Meki

Broj Stranica: 82

Jezik izvornika: Njemački

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2019

Autori: Spengler,Oswald

Šifra: 978-953-174-508-6

Visina: 190 mm

Širina: 130 mm

Cijena:

100,00 kn