ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA

Znaš li, dragi čitatelju, kako je bilo ime baki tvoje bake, tvojoj praprabaki?
Malo je onih koji znaju.
U vrijeme dok je baka tvoje bake bila djevojčica tvojih godina, mnogo je toga bilo drugačije nego što je danas. Pokušaj u kuci pronaći neki predmet iz tog vremena. Morat ćeš se dobrano pomučiti, a ako uopće uspiješ nešto naći vidjet ćeš da je toliko zastarjelo da bi bilo smiješno ili nemoguće danas to upotrebljavati. Nije tada bilo ni kompjutora, ni televizora, ni automobila, filmova, videa ni mnogo čega. Ono što je “djevojčicu praprabaku” čekalo u budućnosti, ti učiš kao povijest.
Zašto to pričam dok čekaš da počneš čitati “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”?
Zato stoje ova knjiga, na neki način, veza između tebe i tvoje praprabake. I ona ju je mogla čitati i uživati u njoj kao i ti. Bila je još djevojčica kada je spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić upoznala posto-larskog naučnika, što bi ona rekla “šegrta”, o čijim je doživljajima napisala knjigu. Knjiga je prvi put objavljena u ona vremena od kojih u tvojoj kući gotovo ništa nije ostalo. Sve je odbačeno kao zastarjelo ili izloženo u muzeju kao podsjetnik na prošlost.
“Čudnovate zgode šegrta Hlapića” nisu ni najmanje zastarjele. Mjesto ovoj knjizi je u dječjim rukama. Promijenilo se mnogo toga, ali dječja srca i oči su ostali isti. l tebe će uzbuditi ista mjesta koja su uzbudila i “djevojčicu praprabaku”, nasmijati duhovitosti koje su i nju nasmijale.

Format: 20.00
ISBN: 953-168-407-3
Broj stranica: 118
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2002
Izdavač: ALFA d.d., ZAGREB