Čudo Božje krhkosti

Čudo Božje krhkosti

U knjizi s. Samuele Premužić i Stjepana Lice na izvrstan se način, u riječi i jedinstvenoj skulpturi, isprepliću najvažniji događaji iz Kristova života: Od navještenja, preko rođenja, javnog djelovanja, pranja nogu, posljednje večere, križnoga puta pa sve do dolaska Duha Svetoga pred gledatelja i čitatelja stupaju protagonisti zaodjenuti u krhkost materijala i pitomost izraza. Pritom Lice svojom već prepoznatljivom toplom pronicavošću ulazi u blagotvornu psihologizaciju biblijskih likova uvodeći i čitatelja u taj svijet Kristove evanđeoske prisnosti i zadanost.
Ipak valja reći kako Lice samo slijedi likovni predložak s. Samuele. A svijet kojega ona gradi od krhkih, lomljivih i naizgled neplemenitih materijala u pravilu je svijet sklada i neke nepojmljive ljupkosti, sve ako su prizori i drastični.
"Sestra Samuela Premužić izgradila je svoj likovni svijet u svojevrsnoj sintezi klasičnih likovnih iskustava i originalnih izražajnih sredstava dajući svojim djelima zanimljiv vid autentičnosti.
Gradivni materijal njezinih skulptura uistinu je neobičan. Komušina, listovi skinuti s klipova kukuruza osnova su kompozicija s. Samuele, maštovito razvedenih, s poštivanjem sadržajnog sloja svakog prikaza. Komušina svojim posebnim taktilitetom i osjećajem tvarnosti integralni je dio skulptura s osnovom čvrstog, stiliziranog volumena" piše o ovim skulpturama likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Izvan nizova

ISBN: 978-953-11-0804-1

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 90

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 165 x 190

Autori: Lice,Stjepan, Premužić,Samuela s.

Šifra: 5740

Cijena:

80,00 kn