ČVRSTO DRŽI JOY – STICK!

ČVRSTO DRŽI JOY – STICK!

Čitatelji koji su se rodili prije 1970. godine dobro se sjećaju velike nesreće koja se dogodila 1986. godine, kada je u Cernobilju došlo do kvara u atomskoj centrali. Bila je to velika nesreća, i ne samo za taj kraj, jer se smrtonosno radioaktivno zračenje počelo širiti svijetom. Opasni oblak nadvio se i nad Švedsku, u kojoj se u to vrijeme našao i glavni junak romana dječak Nino. Upravo taj događaj motivirao je književnika da se u svom romanu približi dječaku, koji se uskoro našao i u bolnici. Nino se sprijateljio i s ostalinv-mladim bolesnicima, a pisac i nas, od stranice do stranice, uvodi u priču i njihova prijateljstva. Cijeli smisao ove priče nalazi se u metafori računalne igre Lucky star, koja je zapravo metafora teške bolesti.
Sve ono što se zbiva u romanu, pristup tom svijetu, sazrijevanje likova tijekom događanja, duboko suosjećanje s njima, a uz to humanost i ljubav, značajne su oblike djela u cjelini.
Upravo zato knjiga je s pravom postala i sastavni dio lektire, ali treba naglasiti da su djevojčice i dječaci u knjizi Čvrsto drži joy-stick!, i u njezinim junacima, pronašli svoje prijatelje još u danima kada se ona pojavila. To prijateljstvo još uvijek traje.

Format: 21.00
Broj stranica: 103
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2005
Izdavač: NAKLADA HAID, ZAGREB