Demon u demokraciji

Demon u demokraciji

Kako to da su se bivši komunisti, za razliku od bivših disidenata i antikomunista, puno bolje i uspješnije prilagodili novim liberalno-demokratskim sustavima svugdje u Europi, pa tako i u Hrvatskoj? Kako to da su djeca komunizma prilično utjecajna u politici, medijima, sveučilištima i kulturi? Istaknuti poljski i europski filozof i političar Ryszard Legutko tvrdi da to nije samo zbog toga što su zahvaljujući privilegijama iz bivšega sustava imali više iskustva u državnoj upravi, lakšu dostupnost obrazovanja ili pak zbog toga što su preuzimajući državna poduzeća prilikom privatizacije došli u posjed sredstava koja su im omogućila bolji početni položaj za političke igre moći i utjecaja.

Radi se o nečemu puno dubljem, jednoj sasvim tajnovitoj prednosti, a to je činjenica da liberalna demokracija posljednjih desetljeća počinje sve više sličiti na totalitarizam te tako s komunizmom dijeli svojevrsnu ideološku sličnost pa se istomišljenici prepoznaju i podupiru.

Ova vrlo intrigantna knjiga pokazuje bit te sličnosti i toga prijetećeg totalitarizma te vrlo konkretno upućuje na njegova očitovanja koja počesto i ne opažamo jer je lišen izvanjske krutosti i brutalnosti. Ukazujući na opasnosti koje takav politički sustav sa sobom nosi Legutko istovremeno promišlja i o tome kako mu se oduprijeti te sačuvati ljudsku slobodu i dostojanstvo. Stoga bi ovu knjigu trebao pročitao svatko tko želi razumjeti europsku i hrvatsku stvarnost i spremno se suočiti s izazovima koje ona nosi sa sobom.

“Neki su, poput Ryszarda Legutka, ipak obdareni hrabrošću i intelektualnom čestitošću pa se usuđuju ići protiv struje. (…) Demon u demokraciji uočen je i opisan, a u dijelovima Europe poput Poljske već je započelo i njegovo egzorciranje. Stoga je u zemlji poput Hrvatske, čije su elite savršen primjer neokrznuta kontinuiteta od komunizma do liberalno-demokratskih guvernera na daljinski upravljač briselske oligarhije, ova knjiga posebno dragocjena i blagotvorna.” Nino Raspudić

“Legutko je bivši disident u borbi protiv komunističkih laži, a danas svjedoči o novoj opasnosti koju je teže prepoznati jer je zamaskirana jezikom demokracije, slobode, prava itd. Međutim, krajnji je ishod isti – zarobljavanje ljudi ideološkim okovima.” Stjepo Bartulica

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Tempus

ISBN: 978-953-235-649-6

Uvez: Tvrdi uvez

Broj Stranica: 272

Jezik izvornika: Poljski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2019

Prevoditelj: Antonio Akmadža

Autori: Legutko,Ryszard

Šifra: 978-953-235-649-6

Visina: 20,5

Širina: 13,5

Cijena:

158,00 kn