DRUGDJE

G. M. Le Clezio, veliki je i plodni pisac i posljednji francuski Nobelovac. On je bez ikakve sumnje i najzanimljivije ime moderne svjetske književnosti. Njegova djela sažimlju svu pojavnost, sve svijetle i mračne točke naše civilizacija koja upravo teče i protječe kroz nas ili mimo nas.
Budući da bi bili iluzono čekati da ođemo u priliku pročitati važniji dio knjiga ovoga pisca, koji nije bio u nas obobito revno prevođen, pa je zato možda preporučljivo pročitati knjigu Drugdje, kako bismo donekle upoznali Le Clezioa pisca i čovjeka. U knjizi Le Clezio, u obliku Razgovora s uglednm francuskim novinarom Jean-Louis Ezine, govori neposredno i otvoreno o svom životi i životnim iskustvima od najranije mladosti. pisac iznosi pojedinosti o omtivima i načinu pisanja ali i ovelikim problemima današnjeg mondijalizma i globalizma.
“Suprotno Valéryjevu mišljenju (Mi, u našoj civilizaciji, znamo da smo smrtni.), zapadno društvo potpuno zaboravlja i zanemaruje da je smrtno. Ono ne želi misliti na svoju smrt. Ono se boji svoje smrti. I upravo zbog toga straha, zapadno društvo se izlaže opasnosti da nestane bez ikakva traga” – kaže pisac.
Međutim, najimpresivniji dio knjige odnosi se na Le Cleziova iskustva iz Meksika, zemlje u kojoj boravi svake godine po šest mjeseci. U Meksiku pisac ima, podno jednog vulkana, svoju kuću. On poznaje u dušu običnog meksičkog čovjeka koji jednostavno živi, bez galame i posebnih zahtjeva, koji se najčešće šutnjom sporazumijeva s drugima: … tišina nije odsutnost riječi, već je to jedan drugi način izražavanja. (…) Kad Meksikanci šute, to znači da imaju nešto važno reći.

Cijena: 59,00 kn
Internet cijena: 53,10 kn
Uštedjeli ste: 5,90 kn
Format: 20
ISBN: 978-953-267-044-8
Broj stranica: 80
Uvez: meki
Godina izdanja: 2010
Izdavač: NAKLADA CERES d.o.o., ZAGREB
Preveo(la): DRAGUTIN DUMANČIĆ