Duhovni spjev

Duhovni spjev

Ivanov DUHOVNI SPJEV – Cantico espiritual je kao zanosna epopeja, ushit nad djelima koja Bog stvara u kozmosu – svemiru duše; u srcu svoje zaručnice.
…Spjev je liričan, harmonično komponiran; struktura mu je poetska. Tonovi su mu uzvišeni, slike i metafore smione i sugestivne; prizori obojeni impresionističkom paletom. Posebno iznenađuju idilični pejzaži; pun je kolorita, s mnoštvom ugođaja i doživljaja. Odzvanja zvonkošču, lakoćom, suptilnošću i melodioznošću. Kao da je u njemu stopljena sva harmonija neba i zemlje.
Dok je Aristotel dao principe za filozofsko i znanstveno tumačenje prirode, dotle Ivan od Križa daje principe za psihološko, duhovno-mistično stanje duše.
Simbolika prirode Ivanu otkriva nijanse bogatstva unutarnjega – duhovnoga svijeta; vanjski, objektivni svijet mu pomaže da tumači, otkriva analizira i definira unutarnji, nadnaravni svijet, tj. da interpretira mističnu stvarnost – život duše.
Bog i duša su u središtu Spjeva; u mističnom zagrljaju. Tu se grli Nebo sa Zemljom, božanstvo s čovječanstvom, nadnarav s naravi. Tu je samo jedan život, samo jedna ljubav.
Ivanova su djela poziv pravim, jedinim i vječnim izvorima: da duša pronađe svoj Bitak, svoje vlastitosti, svoju slobodu; svoj duboki život u Bogu.

(Tekst s korica knjige)
 

Nakladnik: Symposion

Biblioteka: Biblioteka asketsko-mističnih djela

ISBN: 953-6261-28-6

Uvez: Meki

Broj Stranica: 270

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 200 x 125

Prevoditelj: Andrija Bonifačić

Autori: Ivan od Križa,sveti

Šifra: 4860

Cijena:

80,00 kn