Eutanazija u moralno-teološkoj prosudbi

Eutanazija u moralno-teološkoj prosudbi

Ova knjiga želi potaknuti na razmišljanje, predočiti niz činjenica koje se zanemaruju, prešućuju i "guraju pod tepih". Poziva na ljudsku i kršćansku solidarnost s umirućima, žurno ustrojavanje mreže hospicija po hrvatskim gradovima, potporu terminalnim bolesnicima i njihovim obiteljima te vrednovanje palijativne medicine.
Peta zapovijed sa Sinaja ne odnosi se samo na fizičko ubijanje nego i na duhovno tlačenje; ne sadržava samo zabranu ("Ne ubij!") nego i zahtjeve: poštovati dušu, zdravlje, osobu i tjelesnu cjelovitost; braniti mir; činiti tjelesna djela milosrđa (gladna nahraniti, žedna napojiti, bolesna pohoditi, mrtva pokopati…) i ona duhovna (dvoumna svjetovati, neuka poučiti, žalosna i nevoljna utješiti…).
U prvome dijelu knjige objašnjavaju se pučki i stručni pojmovi vezani uz pomoć pri umiranju. Donosi se što o tome izlaže teološka znanost i crkveno učiteljstvo. Objavljuju se izvaci iz Izjave o eutanaziji (1980.), Enciklike o nepovredivoj vrijednosti ljudskoga života (1995.), Odgovori o umjetnom hranjenju i vodnjenju (2007.) i ulomci iz raznih istupa bl. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.
Što o smrti, umiranju i eutanaziji misle studenti, odrasli, starci, svećenici, liječnici i medicinske sestre iz šest hrvatskih gradova, sveukupno 657 ispitanika, pročitajte u drugom dijelu knjige.

(Tekst s korica knjige)

Nakladnik: Tonimir

Biblioteka: Znanstvena biblioteka

ISBN: 978-953-7610-44-9

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 192

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 245 x 175

Autori: Lenkić,Jerolim

Šifra: 5179

Cijena:

149,00 kn