FUNDAMENTALIZAM, SEKTAŠTVO I REVOLUCIJA

0
(0)

Mnoga su ishodišta ove knjige. Njezino daleko ishodište leži u mojem zanimanju za mjesto sektaštva u dinamici velikih civilizacija – zanimanju koje je nastalo iz mojega preispitivanja protestantske etike i nastojanja daje smjestim u širu poredbenu perspektivu.
To se zanimanje ispreplele s mojim proučavanjem aksijalnih civilizacija, prvo na nizu stručnih skupova u organizaciji skupine predvođene prof. W. Schluchte-rom, koja je preispitivala Weberovu analizu velikih civilizacija, i kasnije na skupovima o aksijalnim civilizacijama koje sam ja organizirao. Medukorak je bila analiza revolucija, koju sam izložio u knjizi o revolucijama i preobrazbama.
Sve je to bilo povezano sa stalnim preispitivanjem modernizacijskih teorija i
drugih važnih značajki modernosti, moderne civilizacije.
Neposrednije ishodište ove knjige u vezi s fundamentalizmom bili su skupovi organizirani u sklopu Projekta o fundamentalizmu pod pokroviteljstvom Američke akademije znanosti i umjetnosti i u organizaciji Martina Montvja i Scotta Aplebvja, u kojem sam djelomice sudjelovao, te u jednome od svezaka u kojemu sam objavio članak koji je bio jezgra nekoliko tekstova koji su doveli do ove knjige.

Koliko je ova knjiga bila zanimljiva?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu knjigu.

Format: 24.00
ISBN: 953-6213-75-3
Broj stranica: 220
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: POLITIČKA KULTURA, ZAGREB
Preveo(la): MIRJANA PAIĆ JURINIĆ