GARSIJINA ŠKOLA – Kompletna rasprava o pevačkom umeću ( II deo )

U prvom delu rasprave bavili smo se različitim elementima pevanja sa stanovišta emisije glasa, voka-liziranja i mehanizma kojim se ti fenomeni proizvode. Sada ćemo se okrenuti pevanju u strogom smislu, zapravo, recima sjedinjenim sa muzikom. Naznačićemo kakav izbor treba učiniti među raznim umetničkim postupcima, da bi svaka melodijska misao dobila svoj odgovarajući karakter.
»Čistota izgovora u pevanju od najvišeg je značaja. Pevač koji se ne razume smeta publici i, primoravajući je da jednako napreže svoja čula kako bi uhvatila smisao reči, poništava sav učinak muzike«
Do ovog mesta ispitivali smo vokale samo kao sredstvo emitovanja glasa. Sada ćemo ih posmatrati združene sa konsonantima. S tim što ćemo dva sastavna dela reči (vokale i konsonante) uzimati u njihovom odnosu prema pevanju, iz ugla koji je za nas specifičan.
Ako umetnik nije pažljivo analizirao mehanizam proizvođenja vokala i konsonanata, njegovom izgovoru nedostajaće lakoća i energija, on neće razumeti tajnu kako da svom glasu očuva zamah i ujednačenost koje dobija u prostom vokaliziranju, i neće moći da se po volji služi tembrima radi prikazivanja različitih osećanja.

Format: 30.00
ISBN: 86-903645-1-X
Broj stranica: 120
Uvez: meki
Godina izdanja: 2003
Izdavač: DRAGOSLAV ILIĆ, BEOGRAD
Preveo(la): DRAGOSLAV ILIĆ