GODIŠNJICA

Gilda Brent bila je glumica. Kažu da je nalikovala na Joan Crawford. No nikada nije bila popularna poput slavne dive. Štoviše, smatrali su je drugorazrednom glumicom i birali za uloge za koje je trebala žena koja neće biti dovoljno upečatljiva da zasjeni popularno i veliko ime u naslovnoj ulozi. Kad je Gilda Brent nestala to kao da nitko nije ni primijetio, nitko nije pitao za nju, nitko nije znao je li živa ili mrtva. Ali je isto tako nitko nije ni vidio.
Nekoliko desetaka godina poslije njezin će se tajanstveni nestanak saznati. U jednom staračkom domu iz fine i uglađene gospođe tu će tajnu uspjeti izvući njezina mlada njegovateljica Jenny, žena koja će se i sama naći u kolopletu intriga, tajni i laži.
Godišnjica je još jedan biser iz niza sličnih slavne britanske književnice Ruth Rendell koja se ponekad potpisuje kao Barbara Vine. No dobroga zapleta, zlokobnosti i zločina ne nedostaje joj ni kad piše pod tim pseudonimom. Do sad su joj na hrvatskom objavljena tri romana: Oko koje vidi u tami, Nijedna noć nije preduga, te jedan od najboljih njezinih romana pisanih pod pseudonimom Barbara Vine, po mnogima remekdjelo, Dimnjačarov sin. Roman je s engleskoga prevela Ljiljana Šćurić.

Format: 23.00
ISBN: 953-196-389-2
Broj stranica: 283
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: MOZAIK KNJIGA, ZAGREB
Preveo(la): LJILJANA ŠĆURIĆ