HAREMSKE NOVELE

Prvo izdanje!!

Prvo značajno književno ime iz Gradačca je Ahmed Muradbegović. Rođen je 03. 03. 1898, na kraju devetnaestog stoljeća, kada je u Bosni i Hercegovini bilo već prošlo deset godina od odlaska Osmanlija sa ovih prostora i kada je već uveliko ustoličen jedan novi režim po zapadno-evropskim mjerilima, a za Bošnjake i druge narode u BiH to je u krajnjoj istanci po onoj narodnoj “sjaši Murta da uzjaše Kurta”, samo sada na jedan “kulturniji” način.

Muradbegović je čovjek nove epohe, koji pripada dvadesetom stoljeću, a i njegovo će književno djelo u cjelini biti okrenuto budućem vremenu. A ovaj veliki bosanskohercegovački književni stvaralac bit će neopravdano zapostavljen u novoj socijalističkoj Jugoslaviji, dugo vremena ignorisan i zabranjivan, iako to njegovo književno djelo nije ni po čemu zasluživalo. Za vrijeme NDH u Sarajevu bio je imenovan za intendanta (direktora) Narodnog kazališta. A poslije rata biva optužen i osuđen za saradnju sa okupatorom, te mu se za dug niz godina oduzimaju građanska prava. Tako da ovaj kulturni i književni stvaralac nije za života dovoljno osjetio čast i priznanje za svoje izuzetno stvaralaštvo, kako u sredini iz koje je ponikao, tako i u BiH i Jugoslaviji. Tek, poslije njegove smrti, kada su izvan BiH počeli svojatati ovoga književnika i valorizirati rezultate njegovog književnog stvaralaštva, tada su se sjetili i Bosanci da je to čovjek koji je svojim književnim djelom trajno ušao u historiju književnog stvaralaštva, te da je njegovo djelo veliko, trajno i nezaobilazno. Prema Muradbegoviću i njegovom književnom djelu, Gradačačani, a i drugi “odgovorni” Bošnjaci učinili su veliku nepravdu.

Ahmed Muradbegović osnovnu školu završio je u Gradačcu, a gimnaziju u Sarajevu. U Zagrebu završava Filozofski fakultet i Dramsko umjetničku školu 1921. godine. U svom radnom vijeku Muradbegović je najviše bio vezan za pozorište i druge kulturne institucije. U toku Drugog svjetskog rata Muradbegović je završio dramu “Husein-beg Gradaščević”. Umro je 15. 03. 1972. godine u Dubrovniku.

Cijena: 40,00 kn
Format: 21×14
ISBN:
Broj stranica: 140
Uvez: meki
Godina izdanja: 1924
Izdavač: Matica hrvatska, Zagreb
Antikvarijat: Preradovićeva 5, Zagreb