HOHŠTAPLER

Osvanuo je 28. lipanj 1914. godine. Srebrenkasto opojno vidov-dansko jutro odagnalo je odasvud podgrijavanu slutnju da Srbima možda predstoji najsudbonosniji dan u njihovoj mukotrpnoj i zlosretnoj višestoljetnoj povijesti. Na zelenkastom ravničarskom Gazimesta-nu, privremenom saborištu Srba nastanjenih na prostoru pod vlašću Austro-Ugarske monarhije; u čitavo) Bosni i Hercegovini; na folklornom Labu i pašnjačkoj Sitnici; u narteksu bjelkastim kamenom obložene crkve Lazarice na dalmatinskom Kosovu i njenoj starijoj, dupkom punoj, kruševačkoj imenjakinji; u posmrtnom dvorskom hramu kneza mučenika; u Fruškoj gori, oko odra presvijetlog cara Lazara; u bogo-moljnoj Gračanici; u cijeloj staroj Srbiji i, takoreći, na sve “strane srpstva” razlijeva se miris tamjana i slavi 525. po redu Vidovdan, najveći praznik srpskog roda, praznik junačkog poraza na Kosovu polju, 28. lipnja 1389. godine “na kojemu je izginulo Čitavo srpsko carstvo”.
U svečarskom prijestolnom Beogradu slavljeničkom veselju i šarenilu posebnu draž davali su kitnjasti balkoni nalik na razvijeni vijenac od prirodnog cvijeća koji se protezao od trga Slavije – okretnice Balkana – preko Terazija i umivenih centralnih ulica Knez Mihajlove i Kralja Petra sve do srednjovjekovne Kalemegdanske tvrđave. Ukrašene srpskim zastavama i brižljivo njegovanim pelargonijama i drugim raznobojnim mirisnim raslinjem i ushićenim damama uskoga struka u dugačkim haljinama sa širokim žiponima i šeširima pretvorenim u cvjetne aleje, bile su slika i prilika uspjelog crteža iz školske čitanke.
Na suncem obasjanoj beogradskoj periferiji, specijalno za tu priliku okrečenoj u bijelo, klicalo se slobodi i oslobođenoj svetinji Kosovu, bučnije nego ikada do tada.

Format: 20.00
ISBN: 953-99530-0-6
Broj stranica: 359
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: DUNJA, BJELOVAR