Homiletika

Homiletika

Dvadesetak godina držao sam kratki tečaj propovijedanja na Pastoralnoj (VI.) godini studija na KBF-u. Kako je vrijeme u toj godini zbog pastoralne prakse studenata skraćeno, a tečaj propovijedanja traži i praktične vježbe, bio je i sadržaj predavanja skraćen. Ograničio sam se na bitne teme propovijedanja, prema eminentnim autorima. Gradivo sam podijelio na tri dijela:
– Terminologija naviještanja Božje riječi, u kojoj sam obradio stupnjeve i načine toga naviještanja i njihovo nazivlje kod autora, da bi se odredio predmet našeg interesa – liturgijsko propovijedanje ili homiletika.
– Teologija naviještanja Božje riječi, koja sadrži bitne teološke teme o propovijedanju: predmet, njegov prvotni i drugotni subjekt, milosnu djelotvornost Božje riječi… itd.
– Tehnika propovijedanja Božje riječi, tj. bitna struktura homilije, sadražaj pojedinih njezinih dijelova, daljnja i bliža priprava homilije: kako od predloženih liturgijskih tekstova doći do teksta homilije.
Predajem ovaj tekst svojim slušačima s KBF-a da im bude podsjetnik na uzvišenost propovjedničke službe i na odgovornost pred Bogom i Božjim narodom koja iz nje slijedi. Možda će u svagdanjoj propovjedničkoj službi dublje shvatiti njezina načela nego što im je to bilo moguće u prenatrpanosti teološkog studija.
Teoretskom dijelu prilazem i nekoliko homilija, koje su ilustracija izabrane i ponuđene metode propovijedanja.

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Priručnici

ISBN: 953-151-229-9

Uvez: Meki

Broj Stranica: 110

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 240 x 170

Autori: Zagorac,Vladimir

Šifra: 596

Cijena:

30,00 kn