IN ABSENTIA

Posljednja pustolovina 20. stoljeća pripala je fotografima – svjedocima tegobnih potresa epohe, što je podjednako bila ispunjena ljepotom i užasom.
Ratovi, katastrofe, prevrati i revolucije – gdje ljudski život gubi svaki smisao, a time i presudnu vezu s Bogom, zabilježeni su zahvaljujući fotografima. S druge strane, beskrajna ljepota svijeta, ljudska lica izbrazdana sjećanjima, grozničavi megalopolisi s tornjevima što dosežu nebo, pamte ove osamljenike što s kamerom u ruci, tim prirodnim produžetkom svoga znatiželjnoga bića, skupljaju u univerzalni »spomenar života« – važne trenutke.
Oteti zaboravu djelić vremena, uostalom, znači spasiti ga od sigurne smrti. Potraga je to i za tragovima preostale ljepote, one ljepote, koja će, kako je pisao Dostojevski, »spasiti svijet«.
Tim posljednjim pustolovima stoljeća, nomadima bez stalna boravišta, pripada i poznat hrvatski fotograf Stanko Abadžić, građanin Praga, Zagreba i Krka, diplomirani germanist, ukratko – građanin svijeta. Već je u rodnome Vukovara, toj baroknoj fantaziji uz Dunav, gradu koji je široka srca primao sve ljude, Abadžić naučio voljeti svijet.

Format: 21.00
ISBN: 953-6522-45-4
Broj stranica: 120
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2003
Izdavač: ARTRESOR NAKLADA, ZAGREB