ISLAMSKI VRTOVI I DVOROVI

U dodiru s različitim kulturama vrlo prostranih područja, osobito s ostatcima antike koja su osvojili ubrzo nakon Muhamedove smrti (632.) Arapi su naglo preuzeli inozemna postignuća i stvorili novu arapsku kulturu. Suočivši se s novim znanostima i umjetnošću, novi su vladari postali prosvijetljeni mecene.
Proizlazeći iz istoga monoteističkog izvora kao i kršćanstvo, islam se razvio kao suparnik ranih oblika kršćanske umjetnosti u Bizantu i na Zapadu. Na svim civiliziranim područjima islam je prvi definirao kakvoću, što je poslije naglašavao europski srednji vijek: viteštvo, učtivost i plemenito ponašanje kao moralno pravilo. Misli europskoga dvanaestoga i trinaestoga stoljeća iznosili su arapski teolozi i filozofi već u devetome stoljeću. Toma Akvinski upoznao je Aristotela na temelju komentara Averoja iz Kordobe. Arapima možemo zahvaliti i za naše današnje komercijalne i tehničke izraze.
U središtu Jeruzalema – nasuprot Gensemanskim vrtovima – Hram na stijeni jedno je od najsvetijih islamskih svetišta. Za Hebrejce to je mjesto s kojega je anđeo bacio kugu na narod zbog Davidove arogancije, za islamski je puk to pak ono mjesto s kojega je anđeo Gabriel poveo Muhameda u nebo.

Cijena: 175,00 kn
Internet cijena: 148,75 kn
Uštedjeli ste: 26,25 kn
Format: 24
ISBN: 953-6462-83-4
Broj stranica: 119
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2004
Izdavač: NAKLADA JURČIĆ D.O.O., ZAGREB