Iz londonskih tamnica

Iz londonskih tamnica

Ova se knjiga čita kao najnapetiji roman. Ona je autobiografija jednog mučenika.
John Gerard govorio je tri jezika, bio je dobar govornik, sportaš i vješt jahač; volio je šaliti se. Bio je nevjerojatno jake tjelesne građe. Danima je mogao ostati skriven u uskom skloništu a da ne bi promijenio položaj.
Njegove avanture počinju iskrcavanjem na obali Norfolka, i to u vrijeme engleske pobjede nad španjolskom Armadom i kad je ogorčenje protiv katolika bilo tako jako da je samo u Londonu u dva dana bilo pogubljeno petnaest svećenika.
Uspio je probijati se kroz zemlju kao konjanik koji je zalutao u lovu, ili kao lovac koji traži svoga sokola. Ubrzo se sprijateljio s mnogim katoličkim obiteljima koje su mu pomagale u njegovu apostolatu. Mnoge je mladiće i djevojke poslao u Europu u samostane ili sjemeništa.
U srpnju 1594. jedan ga je sluga izdao. Gerarda su uhapsili i bacili u tamnicu Tower. Tamo su ga okrutno mučili ne bi li od njega izvukli imena svećenika i katolika. U zatvoru je pod dramatičnim okolnostima uspio služiti svetu misu.
Godine 1597. uspio je pomoću užeta pobjeći iz zatvora. Opis toga bijega čita se bez daha.
Do konca 1605. djeluje u Engleskoj. Potom, prerušen u slugu španjolskog veleposlanika, bježi iz Engleske, dolazi u Rim gdje ostaje do konca života i gdje je iznakaženim prstima opisao svoje mučeništvo i spektakularni bijeg iz zatvora. Umro je u Rimu 27. srpnja 1637.
 

Nakladnik: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove

Biblioteka: Svjedoci i uzori

ISBN: 953-6257-88-2

Uvez: Meki

Broj Stranica: 153

Jezik izvornika: Latinski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2002

Dimenzije: 190 x 120

Prevoditelj: Filip Mašić

Autori: Gerard,John

Šifra: 3159

Cijena:

48,00 kn