Kada slaviš imendan?

Kada slaviš imendan?

Ime, koje roditelji daju svom djetetu, izražava nešto od očekivanja, koje oni polažu u dijete. Kod svih davanja imena i imenovanja u pozadini važnu ulogu igra i vjera u moć imena i u njegovu usku povezanost s njegovim nositeljem.
Ljudi daju imena djeci po imenima; cvijeća, biljaka, planeta, mitoloških božanstava, vrlina, prirodnih pojava, boja, astrologiji, bibliji, svecima, kraljevima, velikanima, piscima, legendama, karakternim osobinama, umjetnicima, glumcima, pjevačima, pjesnicima…
Svoje smo ime dobili od nekog drugog. Najčešće nam ga daju naši roditelji koji su nam poklonili život, a zaželjeli su ga možda i drugi, netko od prijatelja naše obitelji… Našim su imenima htjeli izraziti nešto što im je posebno važno i nešto što bi željeli da se ostvari u našem životu. Što su htjeli izraziti oni koji su ti dali ime? Možda su htjeli reći da si bila jako željena pa su te nazvali Željkom. Ili su htjeli da budeš kao cvijet pa su te nazvali Cvitom, Ljubicom, Đurđicom, Jasminkom, Laticom, Ružom,,. A možda su htjeli izraziti da im je posebno stalo do pripadnosti svome narodu i ljubavi prema njemu pa su ti dali ime nekoga od hrvatskih velikana… Možda si dobio ime nekog kršćanskog velikana koji se odlikovao dobrotom i svetošću života. Time su tvoji roditelji vjerojatno htjeli reći da mnogo drže do pripadnosti kršćanskoj vjeri i da bi htjeli da u svom životu budeš sličan onome čije ime nosiš.

(Tekst s korica knjige)

Nakladnik: U pravi trenutak – Zagreb

ISBN: 978-953-7446-13-0

Uvez: Meki

Broj Stranica: 167

Jezik izvornika: Slovenski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 170 x 110

Prevoditelj: Ksenija Premur, Ksenija Tokić

Autori: Reven,Zdravko

Šifra: 5271

Cijena:

30,00 kn