KAKO RADI VAŠ MOZAK

Gotovo svaki čovjek polazi od pretpostavke da mu je mozak u savršenom stanju, da gotovo ništa ne treba – ili da se ne može ništa činiti za dobrobit tog organa. Mozak, naime, dosad nisu u dovoljnoj mjeri povezivali s učinkom njegove funkcije – s ljudskim ponašanjem pa je on u medicini (podjelom na neurologiju i psihijatriju) odvojen od svoga proizvoda – duševnog života. A da to ne treba činiti autor knjige dokazuje metodama vizualizacije mozga tvrdeći da čovjek nije – kako se mislilo donedavna- “osuđen” na mozak s kakvim je rođen, već da se na njegovu funkciju može utjecati (mijenjanjem fiziologije) te da zahvaljujući tome mozak može postići svoj najveći potencijal.
Nakon što je objasnio funkcije svakog od pet sustava mozga najtješnje povezanih s ljudskim ponašanjem, Daniel G. Amen nudi djelotvorne ciljane programe ponašanja te spoznajne, medicinske i prehrambene savjete kako uspostaviti optimalnu funkciju mozga, odnosno kako izaći nakraj s depresijom, s posttraumatskim stresnim poremećajem, agresivnošću, tjeskobom, poremećajem pažnje, opsesivno-kompulzivnim poremećajem te s poremećajima ovisnosti i slično.
Poteškoće u radu mozga mogu čovjeku uništiti život, vezu, karijeru ako zbog stida, ili neznanja, odnosno iz nekog drugog razloga ne traži pomoć, a ona je dostupna- ističe autor naglašavajući kako pomoć traže uspješni ljudi.
Knjiga je namijenjena širem krugu čitatelja (zainteresiranih za unapređivanje vlastitog ponašanja i kognitivnih sposobnosti), a posebno bi mogla biti od koristi ljudima koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja, kao i psiholozima, psihijatrima, neurolozima, radiolozima, sociolozima, biolozima, socijalnim radnicima i liječnicima.

Format: 23.00
ISBN: 953-201-080-7
Broj stranica: 346
Uvez: meki
Godina izdanja: 2001
Izdavač: V.B.Z., ZAGREB
Preveo(la): JASNA RODIĆ