Kapucini

Kapucini

Lik svetog Franje, koji nije bio samo svetac, već sam Krist koji se ponovno vratio među svoje, kako ga je nazvao Toma Čelanski, pobudio je tijekom stoljeća brojne pokrete reforme u želji za što vjernijim nasljedovanjem. To je iznjedrilo razne franjevačke obitelji, među koje se, u 16. stoljeću, svrstao i kapucinski red.
Preteče Reda bili su manji brat Matej iz Bascia i njegovi sljedbenici Ludovik i Rafael iz Fossombronea, koji su od pape Klementa VII. 1528. dobili dopuštenje da mogu provoditi pustinjački život u strogom siromaštvu. Kapucinska se reforma iznenađujućom brzinom proširila u čitavoj Europi.
Karakteristična obilježja nove franjevačke obitelji bili su propovijedanje i vršenja djela milosrđa. Kapucinskog se brata s njegovom jednostavnošću i ljubavlju susreće među bolesnima i oboljelima od kuge, u zatvorima i u pratnji vojska, u misijskim zemljama i među krivovjercima.
Pri sastavljanju ovog djela kao da je autor osobito pazio na to da ne izostavi male i naoko beznačajne sitnice, koje prožimaju ovo djelo koje na privlačan i jednostavan način sažimlje višestoljetnu povijest kapucinske franjevačke obitelji, u kojoj nisu izostavljeni ni njezini najbolji, najsvjetliji i najsvetiji članovi, ali ipak kao članovi obitelji koja ih je rodila, a koju su oni svojim životom preporađali i davali joj novo i ljepše lice.
Ta svjedočanstva svetosti pratila su događanja u Redu kroz mnoga stoljeća, tako da je lik franjevca kapucina, poniznog brata koji je dijelio život s običnim ljudima, postao blizak i kroz literaturu i kinematografiju.
U našim danima kapucini su prihvatili poziv Drugoga vatikanskog koncila da obnove vlastite Konstitucije i otvore se novim obzorima poslanja i apostolata.
Ovo djelo predstavlja sažet, ali ujedno precizan pregled gotovo pet stoljeća kapucinske povijesti i dobro dokumentiran doprinos Reda Crkvi i suvremenom društvu.
&a

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

ISBN: 978-953-11-0591-0

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 252

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 220 x 140

Autori:

Šifra: 3834

Cijena:

140,00 kn