Kerigma

Kerigma

"Kerigma. U barakama sa siromasima" donosi potresno životno svjedočanstvo začetnika Neokatekumenskoga puta, slikara Kika Argüella, a za knjigu je predgovor napisao kardinal Antonio Cañizares, a komentar uz katehezu kardinal Christoph Schönborn.

U svojoj mladosti, već kao afirmirani slikar, Kiko Argüello unatoč uspjehu svojih djela, ne nalazi razloga za život te razmišlja o samoubojstvu. Tijekom te egzistencijalne krize u dobi od 25 godina ostavlja sve i odlazi živjeti među najsiromašnije, u barake Palomeras Altasa u predgrađu Madrida, među Cigane, beskućnike i prostitutke, uvjeren da je Krist prisutan u trpljenju nezaštićenih. Uz Bibliju i gitaru, zajedno s misionarkom Carmen Hernández  započinje govoriti o Bogu i Isusu Kristu tim ljudima. Na taj je način među siromasima rođena prva zajednicama Neokatekumenskoga puta, koja zahvaljujući tadašnjem nadbiskupu Madrida postaje "sjeme" zasađeno prvi  put u Madridu, odakle se proširuje diljem svijeta, a danas je prisutna u 101 zemlji svijeta.

Uz osobnu životnu ispovijest knjiga sadrži također i kerigmu, Kikov navještaj vjere, naslovljenu "Tri anđela", koja je, kako u komentaru ističe kardinal Schönborn, "snažan poziv na osobno obraćenje". U toj kerigmi se preko triju dijaloga anđela i žene, egzistencijalnim ključem rasvjetljavaju najznačajnije etape povijesti spasenja i donosi shvaćanje čovjeka i životnog smisla u svjetlu objave.

Knjiga je posebice aktualna u kontekstu nove evangelizacije i s obzirom na Godinu vjere. Ona nije upućena samo svim vjernicima, kojima će zasigurno pomoći da obnove krsnu milost, nego predstavlja i snažan poticaj svim ljudima usmjerenima prema iskrenom traženju Boga i istinskog smisla života.

Ovo Kikovo prvo djelo prevedeno je na najvažnije svjetske jezike i u vrlo kratkom vremenu već je rasprodano u milijunskoj nakladi.

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Posebna izdanja (Verbum)

ISBN: 978-953-235-315-0

Uvez: Meki

Broj Stranica: 144

Jezik izvornika: Španjolski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 205 x 135

Prevoditelj: Nikola Mladineo

Autori: Argüello,Kiko

Šifra: 5220

Cijena:

75,00 kn