KRATKA POVIJEST SVIJETA

Tko želi razumjeti što se u svijetu zbiva, mora poznavati njegovu povijest – to je jasno svakomu tko čita novine ili gleda televiziju. Tko bi mogao razumjeti sukob na Bliskom istoku bez poznavanja povijesti židovskog i palestinskog naroda? Ili, tko može razumjeti što se zbiva na afričkome kontinentu bez poznavanja činjenica o kolonijalizmu?
Ova knjiga nudi sveobuhvatan pregled povijesti svijeta. U njoj su u sažetom obliku, koji mi se za tu priliku učinio najprikladnijim, spomenuta samo važna zbivanja, osobe i trendovi. Naime, takav je pristup, mislim, nužan jer znam da povijest u svim njezinim pojedinostima i naličjima može razumjeti samo onaj tko ima dobar pregled nad cjelinom. S onime što ga posebno zanima, svatko se može pozabaviti podrobnije. Imam dojam da je poteškoća našeg obrazovanja što se sveobuhvatna slika povijesti čovječanstva dobije tek na kraju vrlo dugačkog razdoblja školovanja. Možda će ova knjiga pomoći u nadopunjavanju školskog programa. Zamijeniti ga ne može, niti joj je to namjera.
U 49 poglavlja knjige uglavnom je opisana politička povijest naroda i država. U njima sam pokušao spomenuti obične ljude i njihov nerijetko vrlo težak život. Da i oni stvaraju povijest često se zaboravlja.

Format: 24.00
ISBN: 953-196-333-9
Broj stranica: 194
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2004
Izdavač: MOZAIK KNJIGA, ZAGREB
Preveo(la): RUĐER JENY