Kratki životopis svetoga Bernarda

Kratki životopis svetoga Bernarda

Sv. Bernard iz Clairvauxa pripada među najznačajnije crkvene osobe 12. stoljeća. Rođen je u dvorcu Fontaine kraj Dijona, kao sin viteza od Bourgogne. Odriče se svjetovne karijere i stupa u samostan Citeaux, gdje okuplja svu braću i mnogo prijatelja. Reformira Benediktovo Pravilo, a glasovita Povelja ljubavi, koju je god. 1119. potvrdio papa Kalist II., glavninom je zbir njegovih ideja.
U svojim djelima obrađuje različite crkvene i svjetovne teme. Posebno je značenje imala rasprava O milosti i slobodnoj volji te O ljubavi Božjoj. Djelo O Kristovoj muci namijenjeno je razmišljanju o redovništvu, svećenstvu i svjetovnjacima. Bernard je među najvećim zagovornicima pobožnosti prema Bl. Djevici Mariji, kao posrednici sviju milosti te suotkupiteljici ljudskoga roda.
Jedno od njegovih najranijih djela je rasprava O stupnjevima poniznosti i oholosti, koja ubrzo postaje monaški „vademecum“. U djelu O biskupskom ponašanju i službi dosta se kritički osvrće na dužnosti i odgovornosti vrhovnog svećenika. Napisao je više djela o mistici, brojne govore i teološke spise, a za književnost su važni njegovi himni od kojih neki poput Jesu dulcis memoria, pripadaju među najznačajnija pjesnička ostvarenja srednjeg vijeka.

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Likovi

ISBN: 978-953-11-0703-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 93

Jezik izvornika: Francuski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 210 x 150

Prevoditelj: Vinko Grubišić

Autori: Riche,Pierre

Šifra: 4824

Cijena:

80,00 kn