KRŠĆANSKI VLADAR

Djelo Erazma Roterdamskoga malo je poznato hrvatskoj čitateljskoj publici s izuzetkom Pohvale ludosti, njegova najpopularnijeg djela. Njegovo najvažnije političko djelo, Kršćanski vladar, objavljuje se ovdje po prvi puta kao dvojezično latinsko-hrvatsko izdanje. Latinski tekst ostaje vjeran izvorniku, a suvremeni prijevod na hrvatski dolazi iz pera Hrvoja Šugara.
Puni naslov ovoga rada je Institutio principis Christiani, u prijevodu: O odgoju kršćanskog vladara. No djelo je poznato, posebice u politološkoj literaturi, sa svojim skraćenim nazivom, kao Kršćanski vladar. Toj praksi navođenja skraćenog i popularnijeg naziva priklonio se i priređivač ovog djela Damir Grubiša, slijedeći time indikaciju koju je dao Quentin Skinner, jedan od najveći suvremenih autoriteta na području povijesti političkih ideja renesanse i reformacije u svijetu. To nije ništa novoga, jer i druga dva kapitalna djela renesansne političke misli koje je Nakladni zavod Globus objavio u ovoj ediciji nose skraćeni naslov. Tako je Machiavellijev spis O monarhijama poznat u svijetu kao Vladar, a djelo Thomasa Morea O najboljem državnom uređenju i o novom otoku Utopija poznato je javnosti jednostavno kao – Utopija.
Objavljivanjem Kršćanskog vladara u ovoj ediciji ne samo da je popunjena jedna velika praznina u hrvatskoj kulturi, iako su o Erazmovom humanizmu napisane mnoge stranice bilo u esejističkoj formi, kao što su to učinili Miroslav Krleža i Stanko Lasić, bilo u obliku analize Erazmove polemike s Martinom Lutherom kao što je to učinio pater Mato Kolić ili pak kroz istraživanje Erazmovih kontakata sa onovremenim Hrvatima iz pera Vinka Grubišića. Objavljivanjem Kršćanskog vladara zaokružen je trolist najznačajnijih renesansnih političkih mislilaca koji predstavljaju titane renesanse na polju promišljanja politike koje Nakladni zavod Globus predstavlja hrvatskoj javnosti, u vjeri da će objavljivanje ovog klasičnog djela europske kulture, u kritičkom izdanju i s komentarima Damira Grubiše, potaknuti interes za ovim “učiteljem Europe”, kako su ga nazvali i koji je obilježio jednu značajnu epohu europske povijesti.

Format: 24.00
ISBN: 953-167-238-2
Broj stranica: 432
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2011
Izdavač: NAKLADNI ZAVOD GLOBUS d.o.o., ZAGREB