Litanijar 3

Litanijar 3

U kršćanskoj su pobožnosti i duhovnosti pohvale i zazivi Božanskim osobama, Blaženoj Djevici Mariji i svetima oduvijek imali veliko značenje, kako u liturgiji Crkve tako i u osobnoj pobožnosti. Kršćanska tradicija još od davnih vremena poznaje i vrednuje litanijske zazive, u kojima se ističu istine kršćanske vjere protkane dubokom duhovnošću Crkve i vjerničkoga naroda. Litanijske prošnje, upravo zbog bogatstva sadržaja, imaju svoje značajno mjesto i u liturgiji. Zbirka litanija, jedinstveno nazvana “Litanijar”, izdana je uz dopuštenje Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu.
U Litanijaru je sabrano ukupno 147 litanijska niza. Od toga Božanskim osobama 40, Blaženoj Djevici Mariji 42, svecima i blaženicima 54 od čega 9 litanija hrvatskim svecima i blaženicima, te 11 litanija na različite molitvene nakane.
Vrijednost Litanijara jest i u njegovoj bogatoj bibliografiji. Priređivač Stjepan Maroslavac izvore litanija crpio je iz ukupno 90 molitvenika i drugih izvora, koji su navedeni u dodatku. Ovako bogati niz svjedoči o vjeri kršćanskoga naroda kao i bogatoj baštini koju posjeduje hrvatsko govorno područje, a sada je predočen na jednome mjestu. Zbirka svjedoči da u duhovnosti i kršćanskoj liturgiji takav način molitve ne zastarijeva, već dapače pronalazi nove oblike i progovara drevnim izričajima na nov način. Zbirka litanija može biti i jest izvrsni suradnik svima u pastoralnom radu, oblikovanju liturgijskih i molitvenih slavlja, kao i osobnoj i zajedničkoj pobožnosti.

Nakladnik: Đakovačko-osječka nadbiskupija-Nadbiskupijski ordinarijat

ISBN: 978-953-7617-29-5

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 526

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2017

Priređivači: Stjepan Maroslavac

Šifra: 978-953-7617-29-5

Visina: 180 mm

Širina: 125 mm

Cijena:

60,00 kn