LJETO U GRADU

Vjerojatno naš najurbaniji i najdomoljubniji roman, a svjetlosnim godinama je udaljen od aktualnih predstava o urbanosti i domoljublju. Urbanost Ljeta u gradu nalazi se u tome što ovaj roman pripovijeda o različitim stanovnicima istog grada, i tako, lik po lik, događaj po događaj, zgradu po zgradu, iscrtava plan grada i biografije njegovih stanovnika. Kako odmičemo s čitanjem, skica grada i njegovih stanovnika prerasta u crtež, u studiju, premda se u zbilji romana događa upravo obrnuto: zbog rata koji ga je zahvatio grad se ubrzano ruinira i opustošuje, njegova slika od gustog ulja (ili akvarela, kada se već nalazi pored rijeke) postaje skicom od ugljena, grad polako postaje zgarište, a taj civilizacijsko-retardacijski proces zahvaća i psihe njegovih junaka. Profesori tako postaju stripovski superheroji, stanovnici emigranti, ljubavnici ratnici, svećenici postaju šverceri… Od idile ljeta, roštilja, lješkarenja i turizma ostaju samo visoke temperature. I, naravno, svi zatečeni ratom, u tom gradu na koji padaju granate, bivaju na neki način iskorijenjeni, kontinuitet njihova života prekinut, pa im se nužno nameće pitanje gdje je nestao dom, i ako baš hoćete – ljubav. E, a to je domoljubnost u najboljem smislu riječi. Grad je heterogen organizam (Lazić ga često personificira), ljudi su složena bića, pa je i red da ovaj roman miksa žanrove – od bajke i spaghettija do teen komedije i oporog realizma – i emocije. A kako i ne bi, kada se u grad umjesto ljeta vratio – rat. Normalnog čovjeka to zbunjuje.
RECENZIJEDobro je sto Lazic život secira na jedini ispravan nacin – stvari su najbolje kad ih okreneš naopačke. Jos je bolje što se on, vjerojatno, ne bi složio s tim. No, sigurno jenajbolje upravotostosarh mu iz ovog djelca popalio nekoliko rečenica, promijenio im odijelo i na njima sagradio pjesme. Naravno, nisam ga potpisao, a satisfakciju nek potraži u činjenici da ja kradem samo od najboljih.
Dubravko Ivaniš – Ripper
Zamislimo Dubravka Matakovića i Bjork na granici Slavonije i Bosne, 1992. godine. Zatim ih vjenčajmo. Onda zamislimo jos i njihovo dijete od papira i slova. Imalo bi tatinu sklonost za crni humor i mamin smisao za bajku i tugu. E, to dijete je ova knjiga u kojoj ćete u glavnoj ulozi naći rat i njime zavitlane živote superheroja-školskih profesora, zvijezde nijemog filma, lokalnog tajkuna, starog rokera s misijom spasa planete, popa koji šverca humanitarnu pomoc, čovjeka koji hoda ni po nebu ni po zemiji, maratonca koji postaje pljačkaš, bajku o zaleđenom jezeru, tajanstvenu knjigu sa srebrnom gravurom i jos tisuću ćuda. Talentiran čovjek, taj Lazić.
Zvonimir Jurić
Ljeto u gradu je roman strukturiran kao muvanje gradskim ulicama. Tu se likovi susreću, tek pozdrave ili nastavljaju hodati skupa, obavljaju poslove, razilaze i, ponovo susreću,.. I, što to muvanje duže traje, s gradom i njegovim stanovnicima raste stupanj prisnosti. A onda medu njih padne bomba i dode rat…
Koliko su različiti stanovnici grada, privremeni ili stalni, toliko su razlićite i priče o njima. U ovom romanu naići ćete na njeznost i silovitost, grubi sarkazam s rubovima zaobljenim finom ironijom, infantilnost koja u trenu prelazi u lucidnost i mudrost, strast, nostalgiju, ljubav i gubitak. lako je, prividno, izmaknut ustranu, Zoran Lazic nas, u ovom izvrsnom romanu, dovodi u srce strašne stvarnosti.
IvanVidić

Cijena: 99,00 kn
Internet cijena: 89,10 kn
Uštedjeli ste: 9,90 kn
Format: 20
ISBN: 953-174-209-X
Broj stranica: 267
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: AGM d.o.o. za izdavaštvo i usluge, ZAGREB