MINI FARME PUŽEVA

PREDGOVOR PRVOM IZDANJU
Duže vremena osjeća se potreba za knjigom iz područja pužarstva koja bi dala neke osnovne informacije zainteresiranima. Ovim izdanjem želimo probuditi zanimanje za puža i pužarstvo kao poljoprivrednu granu. Pomičući centar razmatranja helicikulture* s aspekta zoologije i biologije prema privređivanju, različita gledišta i spoznaje do kojih smo došli sagledali smo i izložili na način jednakog uvažavanja.
U Republici Hrvatskoj prije osamostaljenja (kao i na području tadašnje Savezne države) pužarstvo je bila značajna privredna djelatnost koja se odvijala na način ekstenzivnog, sakupljačkog privređivanja. U cijelosti je bila orijentirana izvozu.
Hrvatska je u globalnom smislu domicilna zemlja za ekonomski naj eksploatiranje vrste jestivih puževa, a zoogeografski joj pripadaju najatraktivnije i gospodarski najvrednije rase. Dinaridi su postojbina endema i varijeteta kojima sasvim sigurno, u nekoj objektivnijoj sistematici, pripada predznak hrvatski.
Oprema i tehnologija potrebna za izgradnju uzgajališta za intenzivni uzgoju puževa se uvozi. Domaći proizvođači opreme bi zamjenskom proizvodnjom mogli osigurali svoje probitke, na domaćem i širem regionalnom tržištu, kada bi se uključili u helicikulturu. Ako bi neka nadležna državna ustanova pomogla organizirati sve zainteresirane, razvoj pužarstva u Hrvatskoj sigurno bi krenuo velikim koracima prema naprijed.
Autor i konzultanti ove knjige su se služili svom dostupnom literaturom, popis koje se nalazi u Prilozima. I osobno, autor je zainteresiran za probitke u pužarstvu, a nada se ovom knjigom ispuniti bar dio čitalačkih očekivanja ili interesa, možda pokrenuti neku konstruktivnu raspravu, okupljanje ili slično.
Autor

Format: 24.00
ISBN: 953-99588-0-6
Broj stranica: 192
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2004
Izdavač: PLIMA, ZAGREB