Novi ateizam

Novi ateizam

Ova je knjiga napisana za one koji nemaju puno vremena čitati, ali bi ipak htjeli vidjeti neke kratke odgovore na ključne tvrdnje onoga što se od 2006. godine naziva ‘novim ateizmom’.
Dakle, što je tu novo i kako se pojavio ‘novi ateizam’?
Odgovor na prvo pitanje treba pričekati dok se ne dođe do kraja ove knjige, a odgovor na drugo pitanje nudi John Gray, bivši profesor europske misli na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.
Nakon odbacivanja religije i humanizma, on primjećuje ‘iznenadnu eksploziju literature ateističkog prozelitizma’, što se odnosi na djela Iluzija o Bogu Richarda Dawkinsa, Bog nije velik Christophera Hitchensa, spise Daniela Dennetta i drugih…

Ova se knjižica najviše bavi pisanjem i porukama koje je preko elektroničkih medija odaslao profesor Dawkins, trenutačno najplodniji zagovaratelj ateizma. No, ona također propituje neke tvrdnje ostale dvojice prije navedenih autora“, piše autor u uvodu navodeći kako prema spomenutim autorima želi biti pošten te da će koristiti analogiju koju je predložio filozof Antony Flew ispitujući jesu li tvrdnje novih ateista dio „taktike deset šupljih kanti“ – ljudima se iznosi niz argumenata od kojih je svaki za sebe nevaljan, ali uzeti zajedno djeluju uvjerljivo. Poole provjerava deset argumenata koje novi ateisti najčešće koriste te zaključuje kako su kante uistinu šuplje.

(tekst iz Uvoda)

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Eseji

ISBN: 978-953-11-0855-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 107

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2014

Dimenzije: 200 x 130

Prevoditelj: Petar Tomašić

Autori: Poole,Michael

Šifra: 6367

Cijena:

60,00 kn