O Bože žeže tvoja riječ

O Bože žeže tvoja riječ

U ovoj knjizi donosimo rukovet biblijskih razmišljanja što ih je napisao naš nezaboravni prijatelj i kolega pokojni Ante Kresina. Ta su biblijska razmišljanja – pod općim naslovom: »Kako čitati Bibliju«? – izlazila u kršćanskoj obiteljskoj reviji »Kani«, onamo od 1986. pa do Kresinine prerane smrti, 21. veljače 1990. Tomu smo pridodali i neke srodne članke iz drugih edicija.
Ova knjiga nije samo dužan spomenik našem prijatelju. Danas kada je na nov način u nas svanuo biblijski trenutak, zbog povratka vjeronauka u škole, smatramo da će Kresinini tekstovi poslužiti i vjeroučiteljima i odraslijim vjeroučenicima da se sretnu s tako pomno odabranim biblijskim štivima, prikazanima s toliko živosti, katkada doduše izazovno i nedorečeno, ali uvijek pobožno i poticajno. Kresina je naime često bio časovit i nije uvijek pazio da se doreče, ali su Božje riječi u njemu živjele, on ih je nosio kao svoju svjetlost i svoj život, osjećajući nagnuće da ih priopći čovjeku susretniku s tako živim gestama, uvijek gorućih očiju, upiljenih u sugovornika – pa da zajedno dalje krenu i o Božjoj riječi neprestajuć razmišljaju.
I kada smo se mi, njegovi prijatelji i kolege, dogovarali o naslovu knjige, brzo su nam se javih biblijski tekstovi o Božjoj riječi kao ognju, kao žeravici. Onako kako je to ognjevito iskazao prorok Jeremija kojemu riječ Božja bijaše »u srcu kao rasplam-tjeli oganj, zapretan u kostima mojim« (Jer 20,9).
Ne znam odakle i kojim putem, ali svakako srećom, taj je temeljni biblijski doživljaj Božje riječi iskazan u pokliku jedne od vrhunskih pjesama hrvatske duhovne lirike, u velepjesmi Tina Ujevića, a glasi: O Bože žeže tvoja riječ!«

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Riječ

ISBN: 953-151-842-4

Uvez: Meki

Broj Stranica: 186

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1993

Dimenzije: 200 x 140

Autori: Kresina,Ante

Šifra: 338

Cijena:

30,00 kn