OČI OD SUNCA, MISAL OD OBLAKA – IZVORI HRVATSKE PISANE RIJEČI

A sada, draga moja bratje, primite te knige i držite je kako zrcalo pred očima vašima1 da ožive riječi iz kamena i zidova, da progovore slova na pergameni tintom od čađe napisana, ukrašena bojom od cvijeća, koju stoljeća nisu izblijedila, da se čuju riječi tiskane u prvim tiskarama slovima čija ljepota još nije nadmašena.
A zašto držati i čitati ovu knjigu?
Poslušajte, ljubljeni sini životne upute svetoga Benedikta opata, zaštitnika Zapadne Europe, učitelja i začetnika europske uljudbe! Pročitajte kako su zaslugom Svete Braće Hrvati imali narodni jezik u Katoličkoj crkvi skoro tisuću godina prije mnogih drugih naroda. Zatim promatrajte svečanu povorku koja prati kralja Tomislava do njegova prijestolja! Čitajte kako je glagoljicom zapisano da je Maj opat nešto sazidao, pa i vi, gradite li što, u kamenu spomen na graditelje ostavite. Opatovo zdanje, zidano pred gotovo tisuću godina, ne postoji više, ali o njem glagoljicom piše u kamenu krčkom, pa se zna da je bilo tu.
Zašto još držati i čitati ovu knjigu?
Ako ne znate međe svojih posjeda, saznajte u Istarskom razvodu kako treba samo odrediti dan u koji će se međunarodna arbitraža kod crkve sastati i poslije mise krenuti na teren da se mirno ustanovi istina. Ako se pojavi lopov ili psovač u vašem selu, možda bi koji članak Poljičkoga statuta mogao pomoći. Kad vas prevari đavao, molite Blaženu Djevicu Mariju da učini čudo i spasi vas kao što je spasila i onaj bračni par iz priče Čovjek prodao đavlu svoju ženu, ili s glagoljašem zamolite arkanđela Mihaela; „Udri, Mino!” – da sredi đavla. Ako se vuk zlom namjeri na vaše selo, pripitomite ga „zlamenjem svetoga križa” kao sveti Franjo.

Cijena: 197,00 kn
Format: 25
ISBN: 953-0-11108-8
Broj stranica: 196
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2003
Izdavač: ŠKOLSKA KNJIGA, ZAGREB