Otajstvo duhova

Otajstvo duhova

Otajstvo Duhova je zasebno teološko razmišljanje R. Cantalamesse, ali će pažljivi čitatelj brzo uočiti i teološku, i duhovno-liturgijsku povezanost ove knjige s dosada objavljenima od istoga pisca u biblioteci "Duh i voda". Riječ je poglavito o kristološkim razmišljanjima našega autora. Vidjeti je, naime, da R. Cantalamessa sve tajne kršćanske vjere voli promatrati kroz osobu Isusa Krista. Stoga je posve razumljivo da je i njegov govor o Duhu Svetom istovremeno govor o Isusovu spasiteljskom djelu.
Kao i inače, R. Cantalamessa i u svojoj pneumatologiji (nauk o Duhu Svetom) prebire misli crkvenih otaca. Njegovo Otajstvo Duhova vrvi od misli crkvenih otaca. Uz često citiranoga sv. Augustina, tu su i Tertulijan, i Ćiril Aleksandrijski, i Bazilije, i Irenej, i Grgur Veliki… Odista, mala antologija temeljito interpretirane otačke pneumatologije.
Valja još istaknuti da je i u ovoj knjizi R. Cantalamessa duhovno angažirani teolog. Posvuda se uočava njegov duboko vjernički suodnos u promatranju tajni naše vjere. Zadivljuje gotovo zanosni govor o trajnom djelovanju Duha Svetoga, od Crkve apostolske zajednice do Crkve naših dana.
Ovu malu knjigu R. Cantalamesse – teološki zbijenu, ali jasnu i vjernički primjenjenu – valja čitati i prečitavati. Tako će čitatelj otkrivati i njezin kadikad teži teološki govor i njezinu duhovnu vrijednost.
 

Nakladnik: Duh i voda

Biblioteka: Biblioteka djela Obnove u Duhu

Uvez: Meki

Broj Stranica: 63

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1994

Dimenzije: 200 x 140

Prevoditelj: Alfons Orlić

Autori: Cantalamessa,Raniero

Priređivači: Božidar Medvid

Šifra: 1812

Cijena:

25,00 kn