Papa Franjo – Ova ekonomija ubija

Papa Franjo - Ova ekonomija ubija

Zašto papu Franju napadaju kada kritizira suvremenu ekonomiju i staje u obranu siromašnih, prozivajući ga neznalicom ili čak marksistom? Takvi i slični komentari dolaze od pojedinih  libertarijanskih ekonomista, ali i iz nekih katoličkih krugova. No je li ovaj papa doista protiv kapitalizma i bogatstva? Što je to što on naziva ekonomijom isključivanja i nejednakosti? Zašto se zalaže za odbacivanje apsolutne autonomije tržišta i financijskih špekulacija? Postoji li u tomu kontinuitet crkvenoga socijalnog nauka ili je papa Franjo svojom oštrom kritikom kapitalizma učinio presedan u odnosu na svoje prethodnike?

Na sva ta pitanja detaljno odgovara ova iznimna knjiga koja donosi precizan i sveobuhvatan pregled Franjina učenja o odnosu između ekonomije i evanđelja. Knjiga sadrži i intervjue s dva ugledna ekonomska stručnjaka te ekskluzivni intervju s papom Franjom o kapitalizmu i socijalnoj pravednosti. Napisana jednostavnim i pristupačnim stilom, ova će knjiga dobro doći svima koji se zanimaju za odnos kršćanstva spram ekonomskih i društvenih sustava, kao i za teme socijalne pravednosti, ekonomije i etike, bogatstva i siromaštva itd. U trenutku kada hrvatska stvarnost vapi za strukturnim reformama i čvrstim načelima, ova bi knjiga trebala biti neophodan orijentir i za sve naše javne djelatnike i ekonomske stručnjake koji uistinu žele promicati opće dobro.

Kada u središtu sustava više nije čovjek nego novac, muškarci i žene više nisu osobe nego sredstva logike odbacivanja koja uzrokuje duboke nejednakosti. Tržišta i financijska špekulacija ne mogu više uživati apsolutnu autonomiju.

papa Franjo

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Posebna izdanje (Verbum)

ISBN: 978-953-235-442-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 192

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2015

Dimenzije: 205 x 135

Prevoditelj: Branko Jozić

Autori: Galeazzi,Giacomo, Tornielli,Andrea

Šifra: 6489

Cijena:

110,00 kn