POSLJEDNJI BRAT

Posljednji brat potresna je, ali istodobno i vrlo topla priДЌa o prijateljstvu dvojice djeДЌaka Raja i Davida, koje su spojili sluДЌaj i nevolje – jedan je izgubio braД‡u, a drugi roditelje i nalazi se meД‘u deportiranim ЕЅidovima na Mauricijusu. UnatoДЌ brojnim razlikama i teškoД‡ama pronalaze zajedniДЌki jezik u igri i suzama. Mlada knjiЕѕevnica Nathacha Appanah potvrД‘uje se ovim romanom kao jedan od najintrigantnijih glasova postkolonijalne knjiЕѕevnosti.
“Uletjeli smo u šumu, u smjeru sela, i tu smo se, u zapari ispod drveД‡a, prepustili smijehu sve dok nas nisu zaboljeli trbusi. Bili smo dva posve nepromišljena bjegunca na otoku opustošenom ciklonom, dva nesretna djeteta spojena ДЌudom, sluДЌajem, ni sam ne znam, mislio sam da sam kadar spasiti ga iz zatvora, ДЌuvati ga uza se kao što ДЌuvamo voljenog brata, mislio sam da mogu malo izbrisati majДЌinu tugu tako što Д‡u joj dovesti novog sina, mislio sam da su takve stvari moguД‡e ako uistinu volimo, bio sam dovoljno budalast, pa sam vjerovao da ako Bog bez razloga uzme one koje volimo ponudi nam nešto drugo zauzvrat.”
Nathacha Appanah napisala je sna­Еѕnu knjigu o krivnji. Ona pokazuje kako pometnja svjetskih razmjera uno­si do­datni uЕѕas u osobne tragedije te dovodi do pogrešnih odluka i zbrke, osobito u sluДЌaju izbezumljena i ne­za­štiД‡ena djeteta. KnjiЕѕevnica istraЕѕuje slojevito sjeД‡anje u prozi ko­ja je istodobno duboka i jednostavna poput brojalice, poput pjesme koja govori o sramu i dugo se pamti.
Télérama
Za dijete koje je izgubilo roditelje ka­Еѕemo da je siroДЌe, no nemamo rijeДЌ za dijete koje je izgubilo braД‡u. Nathacha Appanah u svojem se ДЌetvrtom romanu bavi upravo tim gubitkom, uz prešuД‡ivanje i nepoznavanje uloge koju je Mauricijus odigrao u Drugome svjetskom ratu.

Cijena: 139,00 kn
Internet cijena: 132,05 kn
UЕЎtedjeli ste: 6,95 kn
Format: 21
ISBN: 978-953266098-2
Broj stranica: 145
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2009
Izdavač: FRAKTURA d.o.o., ZAPREŠIĆ
Preveo(la): VLATKA TOR