Postajama križnoga puta

Postajama križnoga puta

 

Križni put objavljena kao 19. svezak u biblioteci Via Crucis, što svjedoči o tome da tematika Kristove muke i smrti nadahnjuju brojne autore, o potražnji uvijek novih izričaja na tu temu, kao i o popularnosti te pobožnosti u našem narodu.

Križni put nastao je spontano, iz autorove osobne pobožnosti, a inspiraciju je crpio iz života svakog čovjeka, koji ima svoje patnje, križeve i padove.

U zapisima križnoga puta autor je poštovao klasičnu strukturu: svaka se postaja sastoji od uvodnog promišljanja nad postajom, molitve te stihova pjesme Stala plačuć tužna Mati, pa je, osim za osobnu, prikladan i za zajedničku vjerničku pobožnost.

Već u uvodnoj molitvi autor je zacrtao smjer svojeg promišljanja o patnji kao Božjem blagoslovu, jer Kristova muka i smrt, a time i naša, svoj smisao pronalaze u petnaestoj postaji – uskrsnuću: "Da ima drugog puta, druge istine i drugog života, Isus bi ih zasigurno pokazao. Ali izvrsnijeg puta od križnog nema, nema ni istine izvan vječne Riječi koja se pretvorila u krik patnika, niti je bilo što pravi život, osim onog koji će nam otvoriti Isus. Da bi on nama otvorio taj čudesan svijet Božje blizine, moramo se i mi njemu otvoriti u suosjećanju i molitvi. U molitvi je najvažnije osjetiti Boga. Stajati pred njim. Prepustiti mu se. Govoriti mu srcem. Stvarati u sebi uzvišenu čežnju za njim i njegovom riječju koja nadahnjuje i oblikuje naš život, a onda krenuti za njim – jer nesaglediva je duljina puta kojim nam je ići da bismo mu bili blizu."

Knjiga je obogaćena realističnim ilustracijama križnoga puta akademskog slikara Darka Škode.

Nakladnik: Glas Koncila

Biblioteka:

ISBN: 978-953-241-326-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 40

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 205 x 120

Autori: Ivanjek,Mirko

Šifra: 4776

Cijena:

30,00 kn