Povijesne knjige

Povijesne knjige

Djelo "Povijesne knjige" druga je u nizu od ukupno četiri sveska u planiranom nizu pod naslovom "Uvod u knjige Stroga zavjeta".
Prva je već objavljena 2012. godine pod naslovom "Torah – Pentateuh – Petoknjižje".
Ova pak obrađuje šesnaest starozavjetnih "povijesnih" knjiga prema redoslijedu kakvog imaju suvremena katolička izdanja. Osim toga četiri poglavlja obrađuju pitanja koja su važna za potpunije razumijevanje navedenih "povijesnih knjiga" s gledišta njihovoga kanonskog smještaja u hebrejskom i katoličkom kanonu, kao i s gledišta suvremenog istraživanja onih „povijesnih knjiga“ koje čine "deuteronomističku povijest". Zasebno je obrađeno i povijesno-arheološko pitanje Izraelova nastanka u Kanaanu te povijesno razdoblje između propasti Judejskog kraljevstva i povratka iz "babilonskog sužanjstva".

Knjiga je u prvom redu namijenjena studentima teologije, ali može biti korisna i širem krugu čitatelja, koji žele osvježiti ili produbiti osobno poznavanje sadržaja i poruke Povijesnih knjiga kao drugog dijela Staroga zavjeta. No, ona želi biti i pomoć u biblijskome pastoralu.

Autor se smatra priređivačem koji je preveo, prilagodio i objedinio materijal iz suvremene literature te je donio sintezu suvremenih priručnika, komentara i monografskih studija, no knjiga ipak sadrži elemente izvornosti koji su utkani u interpretaciju odabranih ulomaka.

(tekst s korica knjige)

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Biblica

ISBN: 978-953-11-0819-5

Uvez: Meki

Broj Stranica: 435

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2015

Dimenzije: 240 x 170

Autori: Popović,Anto

Šifra: 6439

Cijena:

150,00 kn