POVIJEST 19 – SUVREMENO DOBA (1985. – 2007.) I KRONOLOGIJA

Kraj dvadesetog stoljeća intenzivno je razdoblje u kojem su se povijesno važni događaji redali jedan za drugim. Hladni rat, sukob Istoka i Zapada, kapitalističkog i komunističkog svijeta trajao je 20 godina, a kao apsolutni pobjednik iz njega izlazi SAD. Berlinski zid pada 1989. godine, a imperij SSSR-a u istočnoj Europi se raspada. Javlja se ideja globalnog tržišta, odnosno globalizacije ekonomske, političke i kulturne prirode čije bi ishodište bio SAD, a potom i EU i Daleki istok.
Javlja se i informatička revolucija, jedna od najvažnijih pretpostavki globalizacije: umreženost cijelog svijeta i razmjena informacija u samo nekoliko sekundi.
Globalizacija i širenje zapadnog utjecaja i potrošačke kulture nije po volji islamskim fundamentalistima koji ih smatraju nepodnošljivim kvarenjem islamskih vrijednosti. Nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine svijet više nije bio isti. Islamski teroristi usudili su se taknuti u srž Amerike, jedine preostale supersile uvjerene da nijedan neprijatelj ne može svladati barijere njene obrane. Počinje rat protiv terorizma, koji je sasvim odredio američku politiku.
Europa na prijelazu 20. u 21. stoljeće prolazi razdoblje ujedinjenja, proširenja novim članicama i uvođenja jedinstvene valute te pokušaja formiranja jedinstvenog europskog ustava.

Format: 23.00
ISBN: 978-953-300-096-5
Broj stranica: 647
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2008
Izdavač: *EUROPAPRESS HOLDING D.O.O., ZAGREB
Preveo(la): ANA BADURINA