POVIJEST PUTOVANJA ŽELJEZNICOM

Povijest putovanja željeznicom Wolfganga Schivelbuscha odavna je klasik. Originalno izdanje, objavljeno 1977., nagrađeno je Njemačkom nagradom za stručnu knjigu.
Prije drugih autora, Schivelbusch, autsajder i originalni mislilac povjesničarskog ceha, služio se u svom radu kulturno-povijesnim “priborom” i postavljao time nova mjerila. U knjizi koja je pred nama riječ je o zacijelo najvažnijoj inovaciji 19. stoljeća: željeznici. Ona ne samo da je pokrenula industrijsku revoluciju već je i trajno promijenila svakodnevne prostore iskustva, kao i političke zemljovide. Gospodarstvo i ratno planiranje nisu više mogli bez željeznice. Prostor i vrijeme otada više nisu ono što su bili.
Schivelbuschova sjajno napisana studija doprinos je povijesti civilizacijskih procesa u ranoj fazi industrijalizacije i mehanizacije. Autorova je namjera da promjene u psihičkom ustroju modernog čovjeka dovede u vezu s uvođenjem novih tehničkih aparatura. Upravo u tome željeznica igra egzemplarnu ulogu.
Još uvijek vrijede riječi recenzenta WAZ-a: “Valja zavidjeti svakome tko još nije pročitao ovu knjigu, jer mu napetost, intelektualna radost, a katkada i jeza tek predstoje.”
Wolfgang Schivelbusch rođen je 1941. u Berlinu. Studirao je književnost, filozofiju i sociologiju u Frankfurtu na Majni. Od 1973. živi kao slobodni autor u New Yorku i Berlinu.

Cijena: 119,00 kn
Internet cijena: 107,10 kn
Uštedjeli ste: 11,90 kn
Format: 21
ISBN: 978-953-303-173-6
Broj stranica: 265
Uvez: meki
Godina izdanja: 2010
Izdavač: NAKLADA LJEVAK, ZAGREB
Preveo(la): BORIS PERIĆ