PRAPOČETCI RELIGIJE – Simbolika i duhovnost u paleolitiku

Knjiga Prapočeci religije – simbolika i duhovnost u paleolitiku pokušava rekonstruirati prapočetke duhovnosti i njezin razvoj tijekom starijega kamenog doba na osnovi materijalnih dokaza (arheološki nalazi, ostaci fosilnih ljudi) i suvremenih interpretacija.
Nalazi koji upućuju na simboličko ponašanje u donjem paleolitiku vrlo su oskudni. U srednjem paleolitiku neandertalci, po prvi puta u povijesti ljudskoga roda, ukopavaju svoje mrtve te pokazuju određene oblike simboličkog, a možda i religioznoga ponašanja. Čuvena umjetnička ostvarenja (oslikane špilje, izrada figurica) ranog modernog čovjeka gornjeg paleolitika (Homo sapiens sapiens), uz različita tumačenja, najčešće se povezuju s religijom.
Kao jedinstvena moderna sinteza te problematike na hrvatskom jeziku, knjiga na znanstveno popularan način pokušava predočiti kada, kako i zašto se religijski fenomen pojavio, razvijao i napose materijalizirao u formi gornjopaleolitičke stijenske i prijenosne umjetnosti.
Pritom se problematici rekonstrukcije duhovnog života na temelju materijalnih izvora pristupa s nužnim oprezom i znanstvenom utemeljenošću.
Pisana razumljivo i zanimljivo namijenjena je svima koje zanima prva pojava religije, koja nije samo važna za duhovnost pojedinaca ili zajednice, već ima snažnu pozitivnu ulogu u funkcioniranju ljudskih društava.

Format: 25.00
ISBN: 9789530614956
Broj stranica: 156
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2012
Izdavač: ŠKOLSKA KNJIGA, ZAGREB