PRIJAN LOVRO / PROSJAK LUKA

Roman Prosjak Luka i pripovijest Prijan Lovro, iako dvije različite prozne vrste, donekle su slična djela, jer su im naslovni junaci (ili antijunaci) tragične osobe Šenoina vremena i tadašnjih društvenih prilika, i prosjak Luka i Lovro, svatko na svoj način, pokušavaju pobijediti nesretne okolnosti u kojima su se rođenjem našli, ali ne uspijevaju, pa bivaju slomljeni i poraženi. Oba su djela gotovo realistička i oba su utjecala na čitav niz hrvatskih realista i kasnijih pisaca koji su stvorili cijelu galeriju sličnih literarnih junaka.
Prosjak Luka je svakako najkompleksniji Šenoin lik. Prosjakov učitelj Mato otići se s ovoga svijeta i odnijeti sa sobom svoju mržnju, a Luka će doživjeti lom u svojoj duši, spoznat će da se htio iskopati iz zla i mržnje na pogrešan način i ta će mu spoznaja donijeti duševno pročišćenje i oslobođenje.
Šenoin prijatelj i junak Lovro nije prosječan čovjek, on je čovjek iznimnih sposobnosti i golema znanja i nadarenosti. On se ne miri s unaprijed zadanom životnom stazom, on se želi vinuti u visine, jer osjeća da je za to sposoban i po Božjem daru predodređen. Ali društvene okolnosti mu to ne omogućavaju, one ga sputavaju i ograničavaju, pa kad ih je pokušao nadvladati i kao Ikar poletjeti prema Suncu i zvijezdama, otopila su mu se krila i strmoglavio se u propast.

Format: 21.00
ISBN: 953-6416-61-1
Broj stranica: 286
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2001
Izdavač: KATARINA ZRINSKI, VARAŽDIN