Ruzarij za Hrvatski križni put

Ruzarij za Hrvatski križni put

Ruzarij za Hrvatski križni put ilustrirana je zbirka razmišljanja posvećena stradanjima hrvatskih vojnih i civilnih ratnih zarobljenika neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, a koje su pripadnici posebnih jedinica jugoslavenske vojske, vodili po prostoru Jugoslavije te ih na tom putu od Bleiburga do Bitole, mučili, silovali, ubijali, bacali u razne jame, rudnike, tenkovske rovove, te ih zatrpavali kako bi zločin sakrili. U narodu je taj put dobio simbolički naziv “Hrvatski križni put”. O njemu se za vrijeme Jugoslavije nije govorilo, pa je tako bio sakriven od očiju javnosti i od spoznaje brojnim posljeratnim generacijama sve do osamostaljenja Hrvatske.

Najviše tragova tog zločina u obliku masovnih grobnica nalazi se u Sloveniji i na sjeverozapadu Hrvatske, a zahvaljujući velikom trudu ponajviše slovenskog patologa Mitje Ferenca, istina tj grobovi su se nakon raspada Jugoslavije počeli otkrivati. Fotografije bezbroj pronađenih križeva i medaljona žrtava iz masovnih grobnica koje je ustupio gospodin Ferenc, nalaze se na koricama zbirke.

Zbirka se sastoji od uvodnih pet žalosnih ruzarija, nakon kojih slijedi četrnaset postaja križnog puta, koje je autor osmislio i prikazao svojim kratkim poetskim zapisima. U sredini knjižice nalaze se dvije mape; ilustirana mapa pravaca Križnog puta kojim su egzekutori vodili svoje žrtve u velikim marševima smrti, te mapa većih masovnih grobnica.

Predgovor knjižici napisao je Mladen Vuković, a pogovor Josip Sinjeri.

Knjižica je ilustirana originalnim fotografijama iz tog vremena preuzetim iz knjige “Bleiburg memento”, te slikama akademske slikarice časne sestre Mare Pie Pađen koja je i sama bila žrtva rata, u kojem je izgubila sve članove svoje obitelji. Njen težak životni put ukratko je opisan na kraju knjižice. Ruzarij za Hrvatski križni put prva je samostalna zbirka razmišljanja i poezije jednog autora posvećena Hrvatskom križnom putu, simbolu masovnih stradanja i velikog zločina koji se dogodio nad hrvatskim ratnim vojnim i civilnim zarobljenicima, a koji je ostao nekažnjen.

Autor je s ovom knjižicom htio poslati poruku hrvatskoj javnosti o potrebi suočavanja s prošlošću, jer nam se ona već jednom ponovila.

Cilj njenog objavljivanja je i potaknuti svjedoke tog vremena da pomognu u saznavanju istine, zabilježavanju tih tragičnih svjedočanstava i priča, kako bi se saznale sudbine bezbrojnih žrtava kojima se ne zna posljednje počivalište, jer mnoga stratišta vjerovatno ni do danas nisu otkrivena.

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-184-3

Uvez: Broširano

Broj Stranica: 40

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2001

Dimenzije: 160 x 180

Autori: Bratanić,Miki

Šifra: 773

Cijena:

30,00 kn