SAFARI S POVEĆALOM

Zamolio sam prijatelja Damira, dvostrukog primariusa – i među doktorima i među numizmatičarima – da mi kupi knjigu “Safari s povećalom”. Kupi u nekom od antikvarijata. Meni dalekih, u Zagrebu, a njemu blizih, gotovo pri ruci. Često, znao sam, u antikvarijate navraća, pa ko rekoh, bit će mu usput.
U antikvarijatu, da. U knjižarama knjige već odavno nema. “Rasprodano!” – odgovorili bi kada biste knjigu tražili.
Često sam na tu riječ, odgovor “rasprodano!” mislio. Čak i s nekim pritajenim zadovoljstvom. Ako je “rasprodana”, znači da je mnogima trebala. Željeli je, pa sada je nema tamo gdje bi se očekivalo da je ima: na policama knjižara.
A knjiga je to priča o starim novcima. Na prvi pogled, knjiga zanimljiva tek uskome krugu numizmatičara. Stari novci, malene metalne pločice, što tu ima tako privlačnoga? Naoko i nema. Sve dok stare novce ne navedeš da progovore. A onda čudo: postaju brbljavi, pričljivi. Bujica vijesti, podataka, poruka. Stani pa gledaj. Portreti znamenitih ljudi, slavne građevine, odlučne bitke i pobjede, slavni brodovi, za pamćenje mostovi, uzvišeni hramovi. Više od 2600 godina novci su svjedoci, glasnici iz davno minulih vremena. U svemu što se u tom dugome razdoblju zbivalo i oni su sudjelovali. U svakome džepu, torbi, ćupu, vreći, kesi, novčarki i oni su bili!
Razgrabila se knjiga. Jer, o njima, starim novcima knjiga je pričljivo pričala.

Cijena: 130,00 kn
Internet cijena: 117,00 kn
Uštedjeli ste: 13,00 kn
Format: 24,5
ISBN: 953-203-171-5
Broj stranica: 159
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2003
Izdavač: IZVORI, ZAGREB